Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

De Betoverde Woestijn: concert winnaar Schnitgers Droomprijs 2015

Donderdag 30 juni (aanvang 20.15 uur) geeft Willem Tanke een bijzonder concert in de Der Aa-kerk in Groningen. Tanke is winnaar van de Schnitgers Droomprijs 2015. Hij presenteert deze avond 'De Betoverde Woestijn': een concert met dans en performance, waarin het publiek wordt meegenomen in een gevoel van tijdloosheid, in een muzikale droom.
'De Betoverde Woestijn' kent een rijke schakering aan stemmingen: verstilling, ongecompliceerde vreugde, woede en onmacht, heftige dramatiek, sensuele bedwelming en vervoering. Ieder werk of iedere improvisatie heeft één grondstemming, zoals in barokmuziek vroeger gebruikelijk was.

Willem Tanke
Organist, improvisator, muziektheoreticus, componist en pedagoog Willem Tanke geniet grote internationale bekendheid als Messiaen-vertolker. Zijn opname van het hele oeuvre van deze Franse componist wordt nog steeds wereldwijd bejubeld. Als innovator weet hij oude en nieuwe technieken en speelwijzen op een subtiele manier met elkaar te verbinden. Tanke laat zich bijvoorbeeld inspireren door Afrikaanse ritmes en Hindoeritmes.

Ontwikkeling van hedendaagse orgelcultuur
Dit concert is de uitwerking van de Schnitgers Droomprijs die Willem Tanke in 2015 door de Stichting Der Aa-kerk werd toegekend voor zijn bijzondere verdiensten aan de ontwikkeling van de hedendaagse orgelcultuur in Nederland. De jury van de Schnitgers Droomprijs schreef over Tanke: 'Met zijn integere manier van musiceren en zijn open persoonlijkheid weet hij musici uit allerlei genres aan zich te binden’.

Schnitgers Droomprijs
Voorafgaand aan het concert wordt de Schnitgers Droomprijs 2016 uitgereikt, de jaarlijkse onderscheiding aan een kunstenaar die een belangrijke bijdrage levert aan de actuele orgelcultuur in Nederland. De prijs is voor het eerst uitgereikt tijdens het muziekfestival Schnitgers Droom in 2011. Eerdere winnaars zijn Klaas Hoek, Jan Hage en Jacob Lekkerkerker.

Uitvoerenden
Eliana Stragapede – dans
Rik Kaijser – choreografie
Martijn Alsters – fluit
René van Commenée – performance
Friso van Wijck – percussie
Willem Tanke – orgel

Entree: € 15,-
Kaarten zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden