Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Theaterproductie - "Orgelspelen is niets voor vrouwen"

Snep en dochters
"Orgelspelen is niets voor vrouwen"

Theaterproductie over de Zierikzeese componist Johan Snep

10 februari 2016

Nieuwe Kerk Zierikzee

Eens leefde in Zierikzee een componist wiens beroemdheid tot over de landgrenzen ging. Johannes Snep leefde van 1656 – 1719. De barokcomponist schreef werken voor klavecimbel, gamba, zang en was organist op het grote orgel van de voormalige Sint-Lievensmonsterkerk. Maar om een goede boterham te kunnen verdienen dreef hij ook een modern koffiehuis waar de notabelen van Zierikzee de nieuwste drank kwamen drinken en waar zij discussieerden over de toenmalige politiek. De componist had ook twee muzikale dochters. Zij wilden maar één ding: orgelspelen op het grote Niehoff-orgel in de Sint-Lievensmonsterkerk.
Maar kan dat wel? Een vrouw achter de toetsen?
De Stichting Kinderconcerten Nieuwe Kerk Zierikzee bedacht een groot project waarin met terug gaat in de tijd. Een voorstelling met scènes uit het leven van de achttiende-eeuwse componist, zijn koffiehuis, zijn muziek en zijn twee dochters die zo dolgraag orgel willen spelen. Uiteindelijk werden zij de eerste vrouwelijke kerkorganisten van Nederland!
Na meerdere uitvoeringen voor honderden schoolkinderen zal op woensdag 10 februari om 19.30 uur in de Nieuwe Kerk ook een voorstelling zijn voor iedereen.

Snep en Snepshots
Al meer dan tien jaar worden in Zierikzee enkele malen per jaar speciale muzikale projecten voor basisscholen georganiseerd. De naam ‘Keet in de kerk’ is afgeleid van de presentatrice “Cathy’’ Kotoun. Op de website www.keetindekerk.nl kan men een indruk krijgen van de vele projecten, meestal eigen producties. Ook dit nieuwe project belooft een groots gebeuren te worden waarbij spel, muziek en projecties hand in hand gaan. Diverse fondsen en ook de gemeente Schouwen-Duiveland werden enthousiast toen zij de plannen voor het spektakel lazen. Zo groeide uit een enkel idee een groot gebeuren diverse acteurs en musici zullen meewerken. Het idee is van musicus Mar van der Veer, maar regisseur Nelleke Tamerus verwerkte het geheel in een script en filmmaker Jan Oosterloo maakte meerdere filmpjes (tot in Versailles!) die als zogenaamde ‘Snepshots’ regelmatig het spel van de acteurs zullen onderbreken. De flitsende filmpjes benaderen het verhaal vanuit vandaag. Wat is vandaag een koffiehuis, een componist, een klavecimbelbouwer enz. Ook is er een Snep-shot met vrouwelijke organist van vandaag: Margreet de Jongh uit Middelburg.

Zingen over koffie
De rol van Johannes Snep wordt uitgevoerd door de Zeeuwse organist en beiaardier Jos Vogel uit Middelburg. Zijn dochters zijn Mirjam van den Hoek, die koordirectie studeert aan het Rotterdams Conservatorium en Annelies Poortvliet die ook aan het conservatorium gamba heeft gestudeerd. Het verhaal blijft een verrassing maar er zal natuurlijk veel muziek klinken: muziek van Johannes Snep zelf, maar ook tijdgenoten als Bach en Händel. Van Bach wordt een deel van de beroemde en toepasselijke ‘Koffiecantate’ uitgevoerd: Ach wat smaakt de koffie goed! En natuurlijk zal het orgel klinken….. De kinderen in de kerk zullen ook actief zingend betrokken worden in het project zodat zij na afloop een prachtig beeld hebben van Zierikzee in de achttiende eeuw en de cultuur en de muziek uit die tijd.

Gratis Snepkoffie in restaurants
Ook voor ouderen is het de moeite waard om de uitvoering van deze productie bij te wonen. Daarvoor wordt er op woensdagavond 10 februari een extra voorstelling gehouden. Als toegang wordt er een kleine bijdrage gevraagd maar het toegangskaartje heeft ook een verrassing. Op vertoon van het kaartje kan men gratis ‘Snep-koffie’ gaan drinken in één van de hedendaagse Zierikzeese koffiehuizen. De deelnemende ondernemers hebben beloofd om van deze koffie iets speciaals te maken.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden