Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Opening Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015

Op vrijdag 27 februari 2015, de 100ste sterfdag van Michaël Maarschalkerweerd, vindt ter herdenking van dit feit in de St.-Catharinakathedraal te Utrecht een groots openingsconcert met orgel- en koormuziek plaats.
De kathedraalorganisten Wouter van Belle en Paul Houdijk en een speciaal voor de gelegenheid samengesteld koor onder leiding van Paul van der Woude zorgen voor de muzikale invulling. Hulpbisschop en plebaan van de kathedraal Mgr. H.W. Woorts doet het openingswoord.
Het concert vormt de aftrap van het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 vol muziek en wetenswaardigheden rondom de orgels van de grootste orgelbouwer in Nederland rond 1900. Hij wist een klank aan zijn orgels te ontlokken, die getypeerd kan worden als ‘dé klank tussen hemel en aarde’. Deze orgels, waarvan er nog meer dan 125 in gebruik zijn door heel Nederland, verdienen een onuitwisbare plaats op de kaart.

Activiteiten in het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015
Het openingsconcert in de St.-Catharinakathedraal op 27 februari vindt dicht bij de plek, waar ooit het atelier van Maarschalkerweerd & Zoon was gelegen, plaats. Het is het startsein voor de Maarschalkerweerd Muziektour, die zich tot eind oktober in alle kerken met Maarschalkerweerd-orgels afspeelt. Daarnaast is er op 27 juni 2015 in het Catharijneconvent een groot symposium over de orgelmaker Michaël Maarschalkerweerd. Dat weekend tijdens ‘Kerken Kijken Utrecht’ start ook de tentoonstelling over zijn leven en werk in de Nikolaïkerk te Utrecht. Daarna verhuist de tentoonstelling naar het Nationaal Orgelmuseum in Elburg.

Geldelijke steun
Het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 kan alleen een succes worden wanneer er voldoende financiële middelen zijn. Sponsoring of een financiële bijdrage zijn nog zeer gewenst. De stichting is ANBI-geregistreerd, waardoor een gift onder bepaalde voorwaarden gunstig aftrekbaar is voor de belasting. Meer informatie hierover is te vinden op www.maarschalkerweerd.info.                 

Wat, waar, wanneer?
Het openingsconcert op 27 februari 2015 van het Michaël Maarschalkerweerdjaar vindt plaats in de St.-Catharinakathedraal, Lange Nieuwstraat 36 te Utrecht. Het concert vangt aan om 20.15 uur. De toegang is vrij, maar een gift na afloop wordt zeer op prijs gesteld.

Voor alle informatie en vragen over het Michaël Maarschalkerweerd Herdenkingsjaar 2015 kunt u terecht op de website www.maarschalkerweerd.info of mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden