Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Jubileumexcursie naar Van Oeckelen-orgels in het Westerkwartier

Van Oeckelen-orgel te Tolbert Van Oeckelen-orgel te Tolbert Foto: Victor Timmer

Zaterdag 26 augustus: excursie langs Van Oeckelen-orgels in het Westerkwartier

Overal in kerken in de provincie Groningen zijn orgels van de firma Van Oeckelen te vinden, niet alleen  tweeklaviers instrumenten, ook heel wat eenklaviers orgels. Ze zijn natuurlijk in de eerste plaats gebouwd voor begeleiding van de gemeentezang, maar ze zijn ook heel geschikt om literatuur op te vertolken.
Het jubileum van één van die orgels biedt een goede gelegenheid voor het houden van een excursie langs verschillende Van Oeckelen-orgels. Die jubilaris is het orgel in de kerk van Tolbert, dat op 17 maart jongstleden 150 jaar oud werd. Dat werd op de dag daarna gevierd met een lezing over Petrus van Oeckelen (en zijn zonen) en een feestconcert, beide door Van Oeckelen-kenner Peter van Dijk.
In het verlengde daarvan organiseren de Plaatselijke Commissie kerk Tolbert (van de Stichting Oude Groninger Kerken) en de Stichting Vrienden van de Tolberter kerk op zaterdag 26 augustus een excursie naar een viertal Van Oeckelen-orgels in het Groninger Westerkwartier. Bezocht worden de instrumenten in Noordwijk, Lutjegast, Niekerk en Tolbert zelf. De instrumenten zullen worden bespeeld door organist Roelof Kuik; Victor Timmer geeft toelichtingen op de orgels.
Deelnemers aan de excursie verzamelen zich om 13.15 uur bij de kerk van Tolbert, waarna allereerst naar Noordwijk gereden zal worden. De kosten (inclusief programma en koffie/thee) bedragen tien euro, bij  aankomst te voldoen. Het afsluitende concert vindt in de kerk van Tolbert plaats.  Het evenement eindigt omstreeks 17.00 uur.
Met het oog op de organisatie graag het liefst vooraf telefonisch aanmelden (0594-513839 of 0594-512137), of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onder vermelding van het aantal deelnemers.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Concertagenda

Het aankondigen van concerten kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van deze nieuwssite,
de digitale KVOK-nieuwsbrief en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden