Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Piet van der Steen – 50 jaar organist

Piet van der Steen Piet van der Steen Fotopersbureau Groeneveld

Komend najaar viert Piet van der Steen zijn vijftigjarig jubileum als organist van de oud-katholieke kathedraal Ste.-Gertrudis te Utrecht. Hij begon zijn loopbaan als liturgisch, later als concerterend en docerend musicus in 1966 op het vorige orgel in de Ste.-Gertrudiskathedraal; een instrument van Bätz & Witte uit 1884, dat in 1968 naar Kockengen (U) verhuisde. In dat jaar bouwde orgelbouwer Bas Blank in de fraaie, neoromaanse Ste.-Gertrudiskathedraal een nieuw orgel (twee man./ped., 21 stemmen).

De viering van het jubileum vindt in het weekend van 8 en 9 oktober plaats. Op zaterdag 8 oktober (14.30-15.30 uur) geeft de jubilaris een orgelconcert in Ste.-Gertrudis, gevolgd door een receptie in Sociëteit De Vereeniging, Mariaplaats 14. Op zondag 9 oktober (10.00 uur - voorspel orgel vanaf 9.30 uur) wordt het jubileum herdacht met een feestelijke mis van dankbaarheid in de kathedraal.
De viering kent twee bijzondere muzikale accenten:  
- de Nederlandse componist Ad Wammes schreef een nieuw orgelwerk voor Piet van der Steen: Wind + Unwind (2016, tien minuten); het beleeft tijdens het concert op 8 oktober zijn première.
-  de jubilaris heeft een cd opgenomen: Max Reger en de variatiekunst, met o.a. de fis moll-variaties opus 73. Deze cd is ten tijde van de jubileumviering voor een gelegenheidsprijs verkrijgbaar, nadien op bestelling: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Piet van der Steen (1943) studeerde Orgel en Schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium bij Cor Kee, Nico van den Hooven en Chris Bos. Hij behaalde het Einddiploma Solospel Orgel en de Muziekonderwijsakten B voor Orgel en Schoolmuziek. Hij vervolgde zijn orgelstudie bij dr. Ewald Kooiman en volgde masterclasses in binnen- en buitenland. Hij vervolgde zijn orgelstudie in de jaren 1971/72 in Parijs bij Marie-Claire Alain, Gaston Litaize en André Isoir. In 1976 behaalde Van der Steen de Eerste Prijs op het Nationaal Concours César Franck te Haarlem.
Hij werkte aanvankelijk in het klassikale muziekonderwijs in Utrecht; nadien startte hij een privé-lespraktijk en een langdurig verband als docent Orgel aan de Muziekscholen in Purmerend en Zaltbommel. Ook doceerde hij enige jaren aan het Utrechts Conservatorium de algemene theoretische vakken.
Als redacteur van tijdschrift Het Orgel publiceerde Piet van der Steen een groot aantal artikelen over orgelhistorische- en muziektheoretische onderwerpen. Hij maakte diepgaande studies over de uitvoeringspraktijk van negentiende- en twintigste-eeuwse orgelmuziek. Hij vervaardigde een aantal spraakmakende, veelgeprezen cd-producties met het werk van Duruflé, Vierne, Boëllmann en met het volledige orgelwerk van Messiaen, Jolivet en Lesur (de ‘La jeune France’-productie op het VPRO-label ‘Eigenwijs’).
Hij ontving tweemaal een onderscheiding van het Frans cultureel genootschap Arts, sciences, lettres. In 2004 ontving Van der Steen uit handen van de Nederlandse componist Joep Straesser de ‘Straesser/Verster-prijs’ voor de regelmatige vertolking van Straessers orgelwerken.
Sedert 1997 vormt hij een succesvol duo trompet & orgel met Peter van Dinther. Negen Nederlandse componisten schreven nieuwe werken voor dit duo.
Op initiatief van Piet van der Steen ontstond een ruim aantal nieuwe werken voor orgel, voor solozang & orgel, voor trompet & orgel, en vijf Nederlandstalige missen voor koor-, gemeentezang & orgel ten behoeve van de oud-katholieke liturgie. Het alles is geschreven door gerenommeerde Nederlandse componisten.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden