Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Landelijke studiedag 'Andere tijden' over Samuel de Lange jr.

'Andere tijden' SAMUEL de LANGE jr.

Zaterdag 24 september 2016 in Zaltbommel

Onder bovenstaande titel organiseren de Koninklijke Vereniging van Organisten en Kerkmusici (KVOK) en de Stichting 'Muziekkring Bommelerwaard en Omstreken' een landelijke studiedag in Zaltbommel.
Als Brahms, Bruch en Reger zich interesseerden voor Samuel de Lange (Rotterdam 1840-Stuttgart 1911), waarom blijft hij dan in ons land zo onopgemerkt?
Deze vraag zette organist Gerben Budding op het spoor van De Lange. Een spoor dat hem leidde naar bibliotheken in binnen- en buitenland (vooral Duitsland) en dat uitmondde in een integrale opname van het orgelwerk van deze componist. Intussen was hem duidelijk geworden dat Samuel de Lange de schepper is van een bijzonder gaaf oeuvre, dat naast de orgelwerken bestaat uit kamermuziek, orkestmuziek, koorwerken en liederen. Dezelfde ervaring had pianiste Laura de Lange, zelf nazaat van Samuel jr.’ s broer Daniël, een aantal jaar geleden. Ter promotie van het werk van de broers De Lange richtte zij in 2005 de Stichting De Lange op.

Studiedag
Het is dus de hoogste tijd om deze belangrijke negentiende-eeuwse componist van orgelmuziek in Nederland voor een groot publiek in de schijnwerpers te zetten. Dat gebeurt tijdens de studiedag op zaterdag 24 september.
Zowel de Gasthuiskapel als de St.-Maartenskerk van Zaltbommel worden gebruikt om u aan de hand van lezingen, bespelingen, discussies en nieuwe materialen kennis te laten maken met Samuel de Lange jr.
Als sprekers en spelers treden op Laura de Lange, Frits Zwart, Hugo Bakker en Gerben Budding. In de avond wordt een concert gehouden in de St.-Maartenskerk, dat tevens de spetterende afsluiting vormt van de zomercyclus van de Muziekkring Bommelerwaard.
De toegang is 20 euro (inclusief 2 consumpties en toegangsbewijs voor het avondconcert), die u contant bij de entree kunt betalen.

Themanummer Het ORGEL over De Lange
Begin september verschijnt van Het ORGEL een themanummer over Samuel de Lange jr. De artikelen, geschreven door Laura de Lange, Hugo Bakker, Gerben Budding en Hester van der Male, kunnen ter voorbereiding op de studiedag gelezen worden.


Het programma van de studiedag ziet er als volgt uit:
13.30 uur: ontvangst met koffie/thee in de Gasthuiskapel (Gasthuisstraat 34)
14.00 uur: Laura de Lange: Leven van Samuel de Lange jr.
14.45 uur: wandeling naar de St.-Maartenskerk
15.00 uur: Frits Zwart: De Lange en tijdgenoten
15.45 uur: pauze met koffie/thee en wandeling naar de Gasthuiskapel
16.15 uur: Hugo Bakker en Gerben Budding: De orgelwerken en edities
17.00 uur: forumdiscussie
18.00 uur: tijd voor diner
20.00 uur: orgelconcert door Gerben Budding en Hugo Bakker met o.a. werken van De Lange

Meer informatie bij: Karel Demoet, KVOK secr. afdeling Utrecht/Flevoland Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of Gonny van der Maten, KVOK voorzitter afd. Utrecht/Flevoland Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden