Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Orgelpark-symposium over nieuw barokorgel

Het Van Leeuwen-orgel waarvan het Orgelpark afscheid neemt Het Van Leeuwen-orgel waarvan het Orgelpark afscheid neemt Foto: het Orgelpark, Amsterdam

Van donderdag 2 tot zaterdag 4 juni vindt in het Orgelpark het derde internationale symposium plaats rond het nieuwe orgel dat de concertzaal bouwt. Het nieuwe instrument, dat zowel voor de muziek van Bach geschikt moet zijn als tot nieuwe muziek inspireren, wordt in 2018 in gebruik genomen. Op het programma staan behalve lezingen en discussies ook veel concerten.

Het symposium wordt op donderdag 2 juni om 14.15 uur geopend door de Weense organist Peter Planyavsky: het Orgelpark neemt met dit concert afscheid van het Van Leeuwen-orgel uit 1954, na tien jaar trouwe dienst. Het moet plaats maken voor het nieuw te bouwen orgel. Dezelfde dag concerteert ’s avonds om 20.15 uur de Belgische organist Joris Verdin, gespecialiseerd in Frans-romantische muziek. Hij presenteert muziek van eigen hand, waarin hij akoestische orgelklank combineert met live elektronica. De Amerikaanse Kimberly Marshall en de Engelsman James McVinnie geven eveneens concerten: Marshall met een focus op barokmuziek, McVinnie met een knipoog naar popmuziek.
De lezingen en discussies richten zich op de 21ste-eeuwse aspecten van het orgelbouwproject. Hoewel het nieuwe instrument een 18de-eeuwse klank krijgt, wordt het bespeelbaar via digitale technologie, dat de artistieke mogelijkheden van het instrument aanmerkelijk vergroot en het orgel als concertinstrument in de huidige tijd integreert.De voertaal van het symposium is Engels.

De concerten in het symposium vinden plaats op donderdag 2 juni om 14.15 uur, en om 20.15 uur en op vrijdag 3 juni om 20.15 uur. De lecture-recital van Kimberly Marshall is vrij toegankelijk en vindt plaats op vrijdag 3 juni om 14.15 uur.

Meer info

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden