Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Herdenkingsconcert Jacob Bijster in Heerenveen

Herdenkingsconcert Jacob Bijster in Heerenveen Archief Familie Bijster

Op vrijdag 23 november, aanvang 20.00 uur, zal er in kerkelijk centrum Trinitas aan de Coehoorn van Scheltingaweg 1 te Heerenveen een bijzonder concert plaatsvinden. Het zal worden gegeven door David de Jong (orgel). Het programma zal helemaal worden gevuld met werken van de Haarlemse componist Jacob Bijster (1902-1958).
Op 23 november is het precies zestig jaar geleden dat Bijster  overleed. Het concert in Trinitas te Heerenveen is dan ook een herdenkingsconcert voor deze grote meester, die organist was van de Doopsgezinde Kerk te Haarlem en hoofdvakdocent orgel aan het Amsterdamsch Conservatorium. En in die hoedanigheid heeft hij verscheideneorganisten opgeleid, onder wie Jaap Dragt en Haite van der Schaaf. Het oeuvre van Bijster omvat kamermuziek, liederen, orkestwerken, een zangspel en een belangwekkend aantal orgelwerken. Tot de avantgarde van zijn tijd heeft hij nooit behoord, zijn idioom was nog heel duidelijk gefundeerd in de late romantiek, met invloeden uit onder andere de neo-barok. Werken als zijn Deuxième Choral behoren tot het belangrijkste, wat in Nederland voor orgel gecomponeerd is in de eerste helft van de twintigste eeuw. Dit werk zal tijdens het concert in Trinitas dan ook worden gespeeld, evenals Bijsters Toccata en Ricercare, de Variaties over ‘Stort tranen uyt, weent en schreyt luyde’ en de Parafrase  over ‘Komt nu met zang’.
Organist David de Jong houdt zich al lang bezig met het boeiende oeuvre van Jacob Bijster. In het kader van deze herdenking zal er in het volgende voorjaar een cd met werken van de Haarlemse componist verschijnen, waarvoor De Jong enkele historische Friese orgels (onder andere het fraaie Bakker & Timmenga-orgel uit 1924 in de Sixtuskerk te Sexbierum) zal gebruiken. Het concert op 23 november is vrij toegankelijk, wel wordt er na afloop een collecte gehouden.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden