Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Masterclass Peter van Dijk over de Zuid-Duitse orgelmeesters

Masterclass Peter van Dijk over de Zuid-Duitse orgelmeesters Foto: Jan Smelik

Elburg - Zaterdagmiddag 20 oktober (aanvang: 14.00 uur) zal orgeldeskundige Peter van Dijk in het Orgelmuseum te Elburg een masterclass geven over de Zuid-Duitse orgelmeesters.
Het Zuid-Duitse cultuurgebied, waartoe ook Oostenrijk, Bohemen en Zwitserland gerekend mogen worden, kent al vanaf de vijftiende eeuw een zeer rijke orgeltraditie. Een lange stoet van componisten, beginnend bij Conrad Paumann, via onder anderen Schlick, Erbach, Kerll, Froberger, Pachelbel, Muffat en Seeger in de negentiende eeuw eindigend bij Rheinberger, heeft een grote schat aan zowel liturgische als niet-koraalgebonden muziek nagelaten. In de masterclass van 20 oktober wordt die traditie door Peter van Dijk toegelicht en in klankvoorbeelden hoorbaar gemaakt.

Peter van Dijk (1952, Groningen) studeerde orgel, klavecimbel, kerkmuziek en muziekwetenschap in Utrecht en Amsterdam. Van 1971 tot 2013 was hij (cantor-)organist van achtereenvolgens de Willem de Zwijgerkerk en de Tuindorpkerk te Utrecht. Vanaf 1990 dient hij de Protestantse Gemeente Utrecht als orgeladviseur. Van 1977 tot 1984 was hij hoofdredacteur van het maandblad Het Orgel. Als programma-medewerker en muziekregisseur werkte hij van 1980 tot 2001 voor de KRO en van 1989 tot 2001 eveneens voor Radio Nederland Wereldomroep. Sedert 1989 is hij tevens als zelfstandig orgeladviseur actief.

De toegang voor de masterclass van Peter van Dijk bedraagt € 10 per persoon. Belangstellenden wordt met klem verzocht zich (ruim) vantevoren aan te melden, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., alternatief via 0525 68 4220 (tijdens openingstijden van het museum). Zonder aanmelding kan helaas geen toegang worden verleend.

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden