Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Laatste Najaarsorgelproject in Utrecht

Peter van Dinther en Piet van der Steen Peter van Dinther en Piet van der Steen

Stichting Orgelprojecten Nederland (SON) realiseert haar twintigste en laatste Najaarsorgelproject: twee concerten in de Utrechtse binnenstad. Op vrijdag 16 november in Museum Speelklok (voorheen Buurkerk, ingang Steenweg), aanvang 17:00 uur en op vrijdag 30 november in de Oud-katholieke Ste.-Gertrudiskathedraal (Willemsplantsoen, tegenover uitgang Hoog-Catharijne), aanvang 20.15 uur.

Orgelprojecten
De reeks Najaarsorgelprojecten is gestart in 1972 op initiatief van organist Piet van der Steen. De projecten worden gekenmerkt door een bijzondere, vernieuwende programmering, waarbij het onbekende maar waardevolle repertoire veelal voorrang heeft boven het bekende.
Allerlei combinaties passeerden in het verleden de revue: (o.a.) orgel met instrumentalist, met koor/solozang, met gregoriaans, met harmonie-orkest, met een slagwerk-orkest (Jolivet), werken nog in handschrift (Bijster), premières, etcetera. De aanleiding tot het Project 2018 is drievoudig:
1. Het is het laatste in de reeks.
2. Het orgel in de Ste.-Gertrudiskathedraal is vijftig jaar geleden gebouwd. De (toen nog) jonge Bas Blank realiseerde in 1968 een muzikaal 'visitekaartje'.
3. Initiatiefnemer van de Projecten en Gertrudis-organist Piet van der Steen bereikte in 2018 de leeftijd van 75 jaar.

Twee concerten
Het eerste concert (16 november, 17.00 uur) bestaat uit de uitvoering van de gehele cyclus Six Pièces (1855/1865) van César Franck. Recent wetenschappelijk onderzoek (Fauquet) heeft aangetoond dat deze reeks orgelwerken als eenheid is bedoeld. Het monumentale orgel in het Museum Speelklok (J.Fr. Witte, 1882, 3 man./ped., 40 stemmen) wordt in het openbare muziekleven betrekkelijk weinig bespeeld en is zeer geschikt voor de uitvoering van werken van Franck.
Bijzonder is ook het tweede concert (30 november, 20.15 uur) door Peter van Dinther (trompet), Bauwien van der Meer (sopraan) en Piet van der Steen (orgel). Op het programma staan o.a. twee premières:
1) componist Jacques Bank (1943) heeft op verzoek van SON een levendig en verrassend nieuw werk geschreven voor trompet en orgel: A Waltz for Wim, in memoriam Wim de Ruiter (1943-2017);
2) de cyclus Four Songs van Jan Welmers (1937), vier liederen op teksten uit achttiende- en twintigste-eeuwse bronnen en uit het boek der Psalmen. Verder staan op dit programma Sequens (Welmers) en twee werken van Max Reger.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden