Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Schnitger Festival 2018 in teken van Italië

Groningen, Der Aa-kerk, Schnitger-orgel Groningen, Der Aa-kerk, Schnitger-orgel Foto: Jan Smelik

Groningen – Van 19 tot en met 21 oktober 2018 zal Groningen weer volstromen met muziekliefhebbers uit alle windstreken. Dan vindt namelijk voor de zesde keer het jaarlijkse Schnitger Festival plaats. Tijdens dit festival kan het publiek op verschillende locaties in de stad genieten van een breed aanbod aan muziekevenementen, variërend van orgel-lunchconcerten tot hiphop van Urban House. Het thema van dit jaar is Italië.

Het Schnitger Festival is een muziekfestijn waarbij de beroemde orgels van de Duitse orgelbouwer Arp Schnitger centraal staan.
Het festival staat dit jaar in het teken van de Italiaans barok. Dit thema is gekozen omdat het in 2018 precies 375 jaar geleden is dat zowel de componist Claudio Monteverdi als zijn collega Girolamo Frescobaldi stierven; bovendien is het 400 jaar geleden dat hun voorganger Giulio Caccini overleed.
De festivalorganisatie heeft twee toporganisten uitgenodigd die een meer dan innige band hebben met Italië: Matteo Imbruno (een Italiaan die in Nederland woont en werkt) en Liuwe Tamminga (een geboren Fries die al jaren in Italië resideert). Beide organisten zullen een groot deel van het programma voor hun rekening nemen.

Cross-over
Met verschillende cross-over producties worden niet alleen liefhebbers van orgelmuziek of klassieke muziek bediend, maar bijvoorbeeld ook de jeugd die in een workshop van Urban House Groningen zelf kan ervaren dat orgelmuziek en hiphop heel goed samengaan. Voor een nog jongere doelgroep is er het Jeugdcircus Santelli, in een voorstelling waarin ook organist Vincent Hensen al zijn trucjes uit de kast haalt.
Voor jazzliefhebbers is het concert van Holland Baroque een absolute must, want dit swingende ensemble zal samen met jazztrompettist Eric Vloeimans de grenzen tussen de klassieke muziek en de jazz verkennen en oprekken.

In totaal presenteert het Schnitger Festival dit jaar dertien evenementen waaronder een excursie, een masterclass, een zondags brunch-concert, een wandelconcert en een Italiaanse Vesper. Hierbij zullen negen organisten en een groot aantal andere musici en performers hun talenten laten horen en zien.

Het Schnitger Festival vindt plaats van 19 t/m 21 oktober op diverse locaties in de stad. Voor kaartverkoop en verdere informatie kunt u terecht op https://www.schnitgerfestival.nl.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden