Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

'Haarlem' biedt keur aan concerten & openbare masterclasses

Masterclass in de Philharmonie, Haarlem Masterclass in de Philharmonie, Haarlem Foto: Cor van Gessel/IOH

Het 52e Internationaal Orgelfestival Haarlem opent met een bijzonder openingsconcert. Op het programma staat het fameuze Requiem van Maurice Duruflé, in de Grote of St.-Bavokerk uitgevoerd door het Nationaal Gemengd Jeugdkoor, ingestudeerd door Wilma ten Wolde. De dirigent is de wereldberoemde Sigvards Klava, bekend als leider van het Lets Radiokoor. Aan dé Nederlandse specialist op het gebied van de Frans-symfonische orgelmuziek, Ben van Oosten, de uitdaging het Müller-orgel van de Bavokerk om te toveren tot een werkelijk orkestraal instrument.  Het Openingsconcert wordt opgedragen aan Piet Kee, die op 25 mei jongstleden op negentigjarige leeftijd overleed.
Voor de pauze klinken a-capella koorwerken en solo-orgelwerken. Het concert vindt plaats op 14 juli aanstaande om 20.15 uur. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan via www.orgelfestivalhaarlem.nl.
Het Openingsconcert is de afsluiting van de vijfde Haarlemse Orgeldag. Deze keer staat de Orgeldag in het teken van kinderactiviteiten; in het mei-nummer van NotaBene hebt u hierover alles kunnen lezen.

Vanaf maandag 16 juli vangt de Haarlemse Zomeracademie aan. Een recordaantal van 120 cursisten volgt twee weken lang lessen van vooraanstaande internationale docenten, en dit jaar zijn maar liefst achttien masterclasses voor publiek toegankelijk. Wie als toehoorder een masterclass wil bijwonen, wordt aangeraden hiervoor plaatsen reserveren via de website, vanwege het maximaal aantal plaatsen bij sommige cursussen.  
Vele orgelconcerten staan op het programma van het Orgelfestival. Organisten als Lorenzo Ghiemi, Olivier Latry, Leo van Doeselaar, Roman Summereder, Jean-Baptiste Robin, Menno van Delft, Reitze Smits, Franz Danksagmüller, Vincent Thévenaz, Geerten Liefting (concourswinnaar uit 2016), Bernhard Haas en vele anderen zijn tijdens concerten binnen en buiten Haarlem te beluisteren. Op dinsdagavond 17 juli vindt de première plaats van een nieuw werk dat Guus Janssen in opdracht van het Festival componeerde voor orgel en de Chinese sheng. Hij voert het samen met de wereldberoemde sheng-speler Wu Wei uit tijdens het juryconcert in de Grote of St.-Bavokerk.
Alle concerten zijn te vinden op www.orgelfestivalhaarlem.nl. Twee bijzondere concerten lichten we graag uit. Jan Hage speelt op zondagavond 22 juli (21.00 uur) Jets d’Orgue van Jan Vriend. Dit spectaculaire en door velen onspeelbaar geachte werk werd in 1986 en 1991 door de dit jaar tachtig jaar geworden Jan Vriend speciaal voor het Bavo-orgel gecomponeerd. De dag ervoor, zaterdagmiddag 21 juli, wordt in samenwerking met de Zaterdagmiddagconcerten en de Haarlemse Koorbiennale om 15.00 uur de Messe Solenelle voor twee orgels en koor van Louis Vierne uitgevoerd. Dirk Luijmes (hoofdorgel) en Ton van Eck (koororgel) begeleiden het Koorbiennale Festivalkoor, dat onder leiding staat van Béni Csillag.

Op donderdag 26 juli wordt om 20.15 uur de Sweelinck-Mullerprijs 2018 uitgereikt aan Laurens de Man. Na de presentatie van zijn prijswinnende programma volgt na de pauze de performance Cathedral Mobile. Jakob Lekkerkerker, die in 2009 de Sweelinck-Mullerprijs op zijn naam schreef, tovert het Müller-orgel om tot een door elektronica gemanipuleerde synthesizer, zoals u het instrument nog nooit hebt gehoord! Oene van Geel (altviool), Alfredo Genovesi (elektronica) en Clare Callagher (soundscape) staan organist Lekkerkerker bij. Via beeldschermen, die tijdens het gehele festival staan opgesteld, kunt u op de voet volgen wat boven bij de klavieren gebeurt!
Zoekt Lekkerkerker naar nieuwe klanken, een orgelintonateur als Klaas Veltman was zijn hele leven op zoek naar de ideale zeventiende-eeuwse orgelklank. Filmmaker Daniël Brüggen maakte een fascinerende documentaire over Veltmans zoektocht. Op donderdagavond 19 juli wordt De Kleur van Lucht voor het eerst vertoond in de Van Braghtzaal van de Doopsgezinde Kerk in Haarlem. Na afloop kunt u in gesprek met Brüggen. Ook hiervoor zijn de plaatsen beperkt, dus aanmelden via de website is noodzakelijk.

Meer info: www.orgelfestivalhaarlem.nl.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden