Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Dick Sanderman - 40 jaar stadsorganist

Rijssen – Het is dit jaar veertig jaar geleden dat Dick Sanderman door de gemeente Rijssen werd aangesteld als stadsorganist. In de stadhuishal was in 1977 een pijporgel geplaatst, en na een jaar vond de gemeente het tijd worden om iemand aan te stellen als vaste bespeler van dit nieuwe instrument. De keuze viel op Rijssenaar Dick Sanderman, die op dat moment nog orgel studeerde aan het conservatorium in Zwolle. Inmiddels vervult hij de functie van stadsorganist dus al vier decennia. Vooral in de beginjaren, toen er in Rijssen nog niet zoveel mogelijkheden waren voor culturele activiteiten in kerken of in het nog niet gerestaureerde Parkgebouw, was de stadshuishal een plek waar veel werd georganiseerd rond het orgel. In het kader van het 750-jarig bestaan van de stad Rijssen vond bijvoorbeeld in 1993 een harmoniumweek plaats, georganiseerd door Dick Sanderman, waarin onder meer de cyclus “l’Organiste” van César Franck integraal werd uitgevoerd. Ook de orgeldagen die Sanderman in het stadhuis organiseerde, trokken veel bezoekers.
Nog steeds speelt de stadsorganist wanneer de gemeente hem nodig heeft, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse lintjesregen of bij de bijeenkomst voorafgaand aan de dodenherdenking op 4 mei.
De culturele activiteiten van de organist vallen tegenwoordig niet meer onder de gemeente, maar onder de Stichting Stadsmuziek. Tot die activiteiten behoort bijvoorbeeld ook de orgelwandeling die dit jaar voor de derde keer plaats vindt en waarin het publiek drie orgels in de Rijssense binnenstad bezoekt, omlijst met beiaardmuziek.

Toen Sanderman in 1978 werd aangesteld, was hij de derde stadsorganist van Nederland: alleen Haarlem en Rotterdam kenden deze functie al eerder. Na 2010 is er een ware hausse aan stadsorganisten ontstaan: inmiddels zijn het er 27. Steeds meer steden benoemen zo'n functionaris, veelal om het orgel van de monumentale stadskerk op representatieve momenten te bespelen. Er is een landelijk College van Stadsorganisten opgericht, dat zich binnenkort via een website gaat presenteren.

De situatie in Rijssen, met een orgel in het stadhuis, is bijna uniek: alleen Rotterdam heeft ook een orgel in de Burgerzaal van het raadhuis.

Tijdens een concert op donderdag 19 april in de Schildkerk van Rijssen zal de Stichting Stadsmuziek de jubilaris in het zonnetje zetten. Tijdens het concert blikt Dick Sanderman ook een beetje terug naar het eerste concert dat hij als stadsorganist gaf: een Fantasie en Fuga van Bach die toen op het programma stond, zal tijden dit jubileumconcert opnieuw klinken. Echte stadsmuziek zijn twee oud-Hollandse marsen, voor orgel bewerkt door Leo Mens; een vaderlands tintje hebben ook de variaties van Willem Mudde over het Valeriuslied ‘Waer dat men zich al keerd of wend’. Verder vermeldt het programma onder meer muziek van Whitlock, Vierne en Langlais. Naast het Schildkerkorgel zullen ook een kistorgel en een Frans drukwindharmonium worden bespeeld.

Ter gelegenheid van dit jubileum trakteert de Stichting Stadsmuziek Rijssen de bezoekers na afloop van het concert op een hapje en een drankje in de Leerkamer achter de Schildkerk. Het concert op donderdag 19 april begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, wel is er een collecte aan de uitgang.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden