Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Groot onderhoud Maarschalkerweerd-orgel Augustijnenkerk Dordrecht

Dordrecht, Augustinuskerk, Maarschalkerweerd-orgel Dordrecht, Augustinuskerk, Maarschalkerweerd-orgel Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Het Maarschalkerweerd-orgel van de Augustijnenkerk in Dordrecht zal in 2019 groot onderhoud ondergaan. Het instrument, dat orgelmaker Michael Maarschalkerweerd uit Utrecht in 1899 plaatste, heeft 27 stemmen, verdeeld over twee klavieren en pedaal.
Al langere tijd is het nodig om bijna wekelijks noodreparaties uit te voeren vanwege het gebrekkig of onbetrouwbaar functioneren van het orgel. Nu zijn uitgebreide herstelwerkzaamheden vereist. Er zullen herstelwerkzaamheden verricht worden aan onder andere de orgelkas, speeltafel, windladen, windvoorziening, het pneumatische Weigle-systeem en pijpwerk.

De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door Elbertse Orgelmakers uit Soest, onder advies van Jos Laus. De eerste generatie Elbertse begon in 1897 bij orgelmaker Maarschalkerweerd. Als meesterknecht heeft hij gewerkt aan de bouw van het orgel in de Augustijnenkerk. Na het overlijden van Maarschalkerweerd startte deze meesterknecht (J.J. Elbertse) in 1917 zijn eigen orgelmakerij.

 Het orgel zal medio november 2019 gereed zijn.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden