Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Bach-estafette in Friesland

Orgel Grote of Jacobijnerkerk Leeuwarden Orgel Grote of Jacobijnerkerk Leeuwarden Foto: Jan Smelik

In  2018 is Leeuwarden – samen met de provincie Friesland – culturele hoofdstad van Europa. In het kader hiervan heeft Stichting Organum Frisicum het initiatief genomen voor een Bach-estafette, waarbij alle werken van Johann Sebastian Bach zullen worden uitgevoerd. De composities worden uitgevoerd tijdens 22 concerten op orgels in Bolsward, Franeker, Harlingen, Leeuwarden en Sneek. Het openingsconcert vindt plaats op 24 maart in de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden. Tijdens dat concert, dat zal worden gegeven door Theo Jellema, wordt ook de Friese Orgelkrant 2018 overhandigd aan de voorzitter van Leeuwarden-Fryslân 2018, Tjeerd van Bekkum.  
Behalve Theo Jellema doen ook de Friese organisten  Dirk Donker, Jochem Schuurman, Broer de Witte, Peter van der Zwaag en Eeuwe Zijlstra mee aan het evenement. Van buiten Friesland komen onder meer Aart Bergwerff en Leo van Doeselaar.

Van 23 t/m 28 juli vindt er een internationale orgelweek plaats met concerten door onder meer Wolfgang Zerer, Olivier Latry en Masako Honda. De internationale orgelweek wordt op 28 juli, de sterfdatum van J.S. Bach,  afgesloten met een Bach-nachtconcert in de Jacobijnerkerk van Leeuwarden door Theo Jellema. Dit concert begint om 22.00 uur. Theo Jellema neemt ook het laatste concert van de Bach-estafette voor zijn rekening. Dat is het traditionele kerstconcert op Tweede Kerstdag in de Jacobijnerkerk van Leeuwarden.

Behalve de Bachconcerten heeft Organum Frisicum nog een aantal andere activiteiten georganiseerd. Dat is in de eerste plaats de voorjaarsexcursie op 7 april langs orgels in Franeker, Harlingen, Bolsward en Sneek. Verder zijn er twee stadwandelingen op 25 en 28 juli in de omgeving van de Jacobijnerkerk en de Waalse kerk van Leeuwarden en zijn er 5 lezingen over de orgelcultuur in Leeuwarden.

Alle informatie staat op de website van de stichting: www.organumfrisicum.frl en op www.2018.nl

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden