Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Werkplaatsbezoek Van Rossum Orgelbouw 24 maart

Lindsen-orgel uit Utrechtse St.-Augustinuskerk in de werkplaats van Van Rossum Orgelbouw Lindsen-orgel uit Utrechtse St.-Augustinuskerk in de werkplaats van Van Rossum Orgelbouw Foto: Wim van der Ros

Op zaterdag 24 maart aanstaande biedt Van Rossum Orgelbouw orgelliefhebbers de gelegenheid zijn werkplaats in Wijk en Aalburg te bezoeken. Daar staat het volledig gerestaureerde binnenwerk van het Lindsen-orgel uit de Sint-Augustinuskerk te Utrecht speelklaar opgesteld.
De Sint-Augustinuskerk in Utrecht is een Waterstaatskerk in prachtige neoclassicistische stijl, en is ontworpen door architect Karel Georg Zocher. Deze kerk werd in 1839-1840 als eerste grote katholieke kerk in Utrecht gebouwd sinds het herstel van de godsdienstvrijheid. Henricus Dominicus Lindsen bouwde hier in 1843 een nieuw orgel, waarvan het front ook door Zocher ontworpen werd. Maarschalkerweerd verbouwde in 1897 het orgel. In 1973 volgde een restauratie onder advies van Hans van der Harst door Verschueren Orgelbouw.
Bij de huidige restauratie door Van Rossum Orgelbouw onder advies van Ton van Eck en Rogér van Dijk, is het orgel zoveel mogelijk teruggebracht naar zijn oorspronkelijke opzet, weliswaar met hergebruik van aanwezig goed pijpwerk van zowel Maarschalkerweerd als van Verschueren. Voor een deel moest nieuw pijpwerk in passende factuur worden bijgemaakt. Een groot deel van de mechaniek moest worden vernieuwd. De gehele windvoorziening is nieuw waarbij een nieuwe balgsstoel met vier spaanbalgen werd gemaakt naar voorbeeld van Lindsen.
Na de kerkrestauratie zal de oplevering van het orgel vermoedelijk pas in 2019 plaatsvinden.

Aanmelding voor werkplaatsbezoek

Bij het werkplaatsbezoek kunt u het orgel in een open opstelling in al zijn details bekijken. De orgelmakers en adviseurs zullen een uitgebreide toelichting geven. Aan het eind van ieder bezoek vindt een orgelbespeling plaats door Ad van Sleuwen, stadsorganist te Hilvarenbeek. Voor het werkplaatsbezoek worden deelnemers verzocht zich per mail aan te melden. Er zijn drie ‘bloktijden’ voor dit werkplaatsbezoek aangegeven. Dit om de deelnemers over de dag te kunnen spreiden en om een te volle werkplaats per groep te voorkomen.

Groep A: 09.30–10.45 uur
Groep B: 11.00–12.15 uur
Groep C: 13.30–14.45 uur

U wordt verzocht bij aanmelding uw eerste en tweede voorkeur aan te geven. In de bevestigingsmail verneemt u de definitieve indeling. Deelnemers worden dringend verzocht zich aan de aangegeven tijd te houden.
Deelnemers worden verzocht ca. 10 minuten voor aanvang van hun ‘bloktijd’ zich te vervoegen bij de werkplaats:
Van Rossum Orgelbouw, Nijverheidstraat 13, 4261 TK Wijk en Aalburg

Aanmelding uiterlijk woensdag 21 maart a.s. via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden