Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Meer cursussen dan ooit in de Haarlemse Zomeracademie 2018

Ben van Oosten doceert in de Haarlemse Zomeracademie Ben van Oosten doceert in de Haarlemse Zomeracademie Foto Cor van Gastel/IOH

Deze week is het programma van de Haarlemse Internationale Zomeracademie bekendgemaakt. Bekende, maar ook veel nieuwe namen staan garant voor maar liefst 22 cursussen van zeer hoog niveau. Naast Olivier Latry, Louis Robilliard, Jean-Baptiste Robin en Ben van Oosten tekenden ook nieuwe namen als Vincent Thévenaz, Franz Danksagmüller, Reitze Smits en Menno van Delft voor een docentschap.

Bijzonder is een speciale clavichordcursus – hét oefeninstrument voor 16e- en 17e-eeuwse organisten – door laatstgenoemde. Ook maken twee masterclasses over ‘orgeltranscripties’ deel uit van de Academie: Reitze Smits zal orgelbewerkingen van Bach tot Rachmaninoff behandelen, en Louis Robilliard bespreekt (deels eigen) bewerkingen van composities van Liszt tot Gabriel Fauré. Eigen transcripties van cursisten zijn ook zeer welkom!

Franz Danksagmüller zal, aansluitend op de ontwikkelingen in het Haarlemse Internationale Improvisatieconcours van de laatste jaren, een cursus eigentijds improviseren geven, waaronder ook improvisatie bij film aan bod zal komen. Jean-Baptiste Robin behandelt Messiaen, Alain en hun invloed op 21e-eeuwse componisten. Naast deze nieuwe elementen zijn als vanouds een Sweelinck-, Widor/Vierne-, twee Franck- en maar liefst vier Bach-cursussen in het programma opgenomen, waarbij als bijzonderheid Olivier Latry de invloed van Franse componisten als De Grigny, Marchand en François Couperin op Johann Sebastian Bachs oeuvre zal bespreken. Ook zal Latry, samen met Ben van Oosten, een Franck-cursus geven. Engelse romantische orgelmuziek komt bij laatstgenoemde aan de orde. Fenomeen Bernhard Haas behandelt ‘Contemporary Music for Organ’.

Ook een Young Talentklas en een Young Composers masterclass maken weer deel uit van de Zomeracademie. Een belangrijke verbetering is dat nu ook de eerste academieweek in 2018 zes lesdagen zal tellen, waardoor de speeltijd per cursist wordt vergroot. De excursie wordt gehouden op zondag 22 juli, en zal naar de noordelijke provincies van Nederland gaan.

Nieuw is dat meer lessen zullen worden gegeven op orgels buiten Haarlem, wanneer deze geschikt zijn voor het specifieke repertoire dat wordt behandeld. Zo ontbreekt in Haarlem een orgel in middentoonstemming, maar de in het verleden opgebouwde goede contacten met de Pieterskerk in Leiden zullen ook in 2018 worden benut.

Meer informatie, ook over de Young Talent-klas en de Young Composers-lessen, is te vinden op www.orgelfestivalhaarlem.nl. Het overzicht van de cursussen staat hier. De Zomeracademie vindt plaats van 16 tot 28 juli 2018; het festival begint al op 14 juli. De inschrijving – wie het eerst komt, het eerst maalt – start op 1 januari om middernacht. Wacht niet te lang – de ervaring leert dat half januari de eerste cursussen al vol zijn! Op 1 januari wordt ook de vernieuwde website van het Haarlemse Internationale Orgelfestival gelanceerd.

Internationaal Orgelfestival Haarlem: 14-28 juli 2018

Internationaal Orgel Improvisatieconcours: 16, 18 en 20 juli 2018

Internationale Zomeracademie: 16-28 juli 2018

www.orgelfestivalhaarlem.nl

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden