Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Masterclasses in het Orgelmuseum Elburg

Twee masterclasses in het Orgelmuseum over de kersttijd

De komende weken vinden twee bijzondere masterclasses in het Orgelmuseum plaats rond het thema ‘Kerst’. De eerste masterclass wordt gehouden op zaterdag 16 december en wordt gegeven door Maarten Seijbel; de tweede een week later, op zaterdag 23 december door Eelco Elzenga.

'Orgelmuziek voor de kersttijd, van de 16e eeuw tot nu': Maarten Seijbel zal zaterdag 16 december spreken over orgelmuziek die speciaal voor de kersttijd is gecomponeerd, van de vroegste orgelmuziek tot heden. De heer Seijbel zal de masterclass rijkelijk toelichten met met muziekvoorbeelden. Het belooft net als vorig jaar een middag te worden van heerlijk samen luisteren naar prachtige kerstmuziek in de bijzondere ambiance van het museum! Maarten Seijbel is oprichter van het Nationaal Orgelmuseum en momenteel vice-voorzitter van het museum.

Op zaterdag 23 december zal Eelco Elzenga een masterclass geven over  'Met Kunst en Vliegwerk, de kerkelijke mise-en-scène van het kerstverhaal’. Voor velen is de kersttijd ondenkbaar zonder kerstliederen, kerststal en kerstspel. Eelco Elzenga laat zien hoe tijdens de kerstdagen in de middeleeuwse kerken van Europa het kerstverhaal op verschillende wijze werd uitgebeeld en verbeeld. Ook de rol van altaren en orgels komt daarbij aan de orde. In het 15de eeuwse Florence onderging de kerkelijke enscenering een spectaculaire vernieuwing. De technische hoogstandjes van architect Filippo Brunelleschi vonden hun neerslag in de Europese beeldende kunst en architectuur van de daaropvolgende eeuwen.

De heer Elzenga was in zijn werkzame leven adjunct-directeur van Paleis het Loo en is momenteel bestuurslid van het Orgelmuseum.

Aanvang beide masterclasses: 14.00 uur. Inclusief een korte pauze met koffie/thee duren de masterclasses tot 16.00 uur. De toegang is gratis, maar aanmelden is wel een vereiste, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De masterclasses worden gehouden in de Boonzaal van het Orgelmuseum, Van Kinsbergenstraat 5, Elburg.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden