Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Bätz-orgel (1835) Paramaribo gerestaureerd

Bätz-orgel Paramaribo Bätz-orgel Paramaribo Foto: Hans Mudde

Op feestelijke wijze werd in het weekend van 1 t/m 3 december het Bätz-orgel uit 1835 (het oudste pijporgel van Suriname) in de Maarten Lutherkerk in Paramaribo weer in gebruik genomen na een restauratie verricht door Peter van Rumpt van Orgelbouwbedrijf Pels & van Leeuwen in Rosmalen.
Na de overdracht door adviseur Rudi van Straten aan de kerkenraad op vrijdagavond was er op zaterdag een feestelijk concert. Organist Peter den Ouden speelde werken van o.a. Bach, Fiocco, Hugo Distler, John Rutter en Jan Zwart. Rafaël van Ommeren, cantor-organist van de kerk leverde een ‘adventsimprovisatie’ en leidde zijn kerkkoor in een drietal a capella bijdragen. Medewerking was er voorts van onder meer het ‘Profesoe Blaaskwintet’.
Rudi van Straten begeleidde namens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed deze restauratie in het kader van het project Gedeeld Cultureel Erfgoed. Hij verzorgde een presentatie over de restauratiewerkzaamheden. Het houtwerk is in- en uitwendig waar nodig behandeld tegen ongedierte. Het interieur van het orgel is geheel gereinigd. De windlade is ontmanteld en aan de onderzijde van nieuw leer voorzien. De bovenzijde van de lade is gecontroleerd op loszittende afdichtingen (sponsels). Deze zijn, waar nodig, weer vast gelijmd. De balg is voorzien van nieuw leer. De manuaal- en pedaalclaviatuur is geheel gerestaureerd en zo goed mogelijk rammelvrij gemaakt en ingeregeld.
Het pijpwerk werd schoonmaakt, vooral een groot aantal voetpunten en bovenranden van de pijpen waren beschadigd, deels door verzakking, deels door onzorgvuldig stemwerk in het verleden. Van de Trompet zijn alle koppen intensief gereinigd van loodoxide en vervolgens behandeld met speciale lak. Alle onderdelen van de Trompet zijn bij die gelegenheid schoongemaakt. De intonatie van dit register is vervolgens in werkplaats op de aangetroffen winddruk voorbereid.
Na montage van alle onderdelen en de terugplaatsing van het pijpwerk is de intonatie nagelopen op de aangetroffen winddruk en vervolgens opnieuw ingestemd. De huidige toonhoogte komt vrijwel overeen met de aangetroffen toonhoogte en is ca 448 Herz bij 28 graden Celsius. De winddruk bedraagt 65 mm waterkolom.

Op zondagmorgen vond de kerkelijke ingebruikneming plaats. Organisten waren Nancy Goede, al vele jaren vaste organiste van de Maarten Lutherkerk en haar collega Ann Voigt. De muziek tijdens de viering van het Avondmaal werd verzorgd door Rudi van Straten.
Voorgangers waren drie van de momenteel zes Surinaamse lutherse predikanten Marjory Slagtand, Urwin Holband en Danielle Dokman. De feestpreek over Psalm 92 in de vertaling van Luther (Het is een kostelijk ding de Heer te loven) werd gehouden door Hans Mudde uit Nederland, sinds zijn emeritaat nauw betrokken bij de Evangelisch-Lutherse Kerk van Suriname.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden