Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Michel Chapuis overleden

Michel Chapuis overleden Foto: https://alchetron.com/

Op zondag 12 november 2017 is de vermaarde Franse organist en muziekpedagoog Michel Chapuis overleden.

Chapuis werd op 15 januari 1930 in het Franse Dole geboren, en studeerde  vanaf 1947 compositie bij René Malherbe en orgel bij Édouard Souberbielle aan de École César-Franck in Parijs. Zijn orgelstudie zette hij voort bij Marcel Dupré. In 1951 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Saint-Germain-lÁuxerrois. Drie jaar later werd hij in die functie benoemd aan de Église Saint-Nicolas-des-Champs, hij bekleedde de functie tot 1970. In de periode 1954-1963 was hij organist van de Notre-Dame van Parijs, en van 1964 tot 2004 één van de organist-titularissen van het orgel in de Église Saint-Séverin in Parijs. Van 1995 tot 2010 was hij titularis van het orgel in het kasteel van Versailles.

Hij was docent aan de conservatoria van Straatsburg (1956-1979), van Besançon (1979-1986) en van het Conservatoire National Supérieur de Paris (1986-1996). Leerlingen van hem waren onder anderen Henri-Franck Beaupérin, Yves Castagnet, Thierry Escaich, François-Henri Houbart, Éric Lebrun, Erwan Le Prado, Gabriel Marghieri, Pierre Méa, Vincent Warnier en Marina Tchebourkina.

Michel Chapuis speelde in Frankrijk een grote rol in de zogeheten oude muziekbeweging. Mede in samenhang daarmee hield hij zich intensief bezig met muziekwetenschappelijk onderzoek naar restauraties van historische orgels, waarbij het hem van pas kwam dat hij in 1952-1953 stage had gelopen bij orgelbouwer Müller in Saint-Germain-en-Laye.

Chapuis was internationaal bekend als concertorganist en heeft ook talrijke opnamen op zijn naam staan.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden