Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Nieuw orgel Lutherse Kerk Groningen publiekslieveling Schnitgerfestival

Ton Koopman dirigeert het Luthers Bach Ensemble bij het nieuwe orgel in de Lutherse kerk. Ton Koopman dirigeert het Luthers Bach Ensemble bij het nieuwe orgel in de Lutherse kerk. Foto: Jan Willem van Willigen

Met een gratis slotconcert in een bomvolle Groninger Martinikerk is het vijfde Schnitgerfestival afgelopen zondag afgesloten. Bijna 4000 mensen uit heel Nederland en ver daarbuiten kwamen zes dagen lang luisteren en kijken naar de drie Schnitger-orgels en het nieuwe barokorgel in de Lutherse Kerk in Groningen. Topmusici brachten een afwisselend repertoire, organisten muzikaal ondersteund door diverse ensembles, solisten en koren. Het lukte de organisatie ook nieuw publiek te interesseren voor de historische orgels, door orgelmuziek te combineren met film, theater en popmuziek. Het nieuwe orgel in de Lutherse Kerk, dat tijdens het openingsconcert voor het eerst te horen was, blijkt een lieveling te zijn van organisten en publiek.

Marijke Bootsma, voorzitter van de Stichting Orgelstad die het festival organiseert vertelt:
“We kijken terug op een bijzonder geslaagd Schnitgerfestival. Het festival duurde twee keer zo lang, vanwege het eerste lustrum en de viering van 500 jaar Luther. Het trok drie keer zoveel bezoekers als andere jaren. In de Lutherse kerk was het soms passen en meten om alle gasten een plek te geven. Het is dan ook een unieke situatie dat in Nederland een nieuw orgel in gebruik wordt genomen. Een ‘replica’ van het orgel dat Arp Schnitger ooit bouwde. Het blijkt een prachtige klank te hebben. Organisten als Ton Koopman en Leo van Doeselaar bespeelden het orgel met veel plezier en waardering. Daarnaast ontvingen we van het publiek niet alleen complimenten over de kwaliteit van de concerten en over het originele aanbod. Van de orgelpop tot huiskamerconcerten met een optreden van de stadsdichter, de excursie, de wandelavond, de lezingen en de film. Het festival trok de aandacht van de regionale en landelijke pers en kreeg lovende recensies. Dit sterkt ons door te gaan met aandacht vragen voor onze historische orgels gedurende het hele jaar. Volgend jaar komt er een festival in een iets bescheidener uitvoering. En in 2019, vanwege de herdenking van de sterfdag van Arp Schnitger 300 jaar geleden, weer ‘full swing’.”

Betty Knigge, festival-coördinator, verzamelde enkele schriftelijke reacties van het publiek:

  • De Lutherse Kerk, volledig bezet, klinkt als in een grote salon, heel direct, weinig tot geen nagalm.
  • En dan de fluitist Erik Bosgraaf, nooit geweten dat je zoveel met een blokfluit kunt doen, geweldig.
  • Dichter bij het orgel: Grote verrassing en grote waardering om het publiek te laten delen in de schoonheid van de privé-instrumenten.
  • Al met al fantastisch.
  • Een nieuw geluid; dat was het zeker. Programmering van de compositie van Seung-Won OH, vond ik gewaagd, spannend.

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden