Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Masterclass Franse orgelsymfonieën door Petra Veenswijk

 

Zaterdagmiddag 18 november zal organiste Petra Veenswijk in het Nationaal Orgelmuseum te Elburg een masterclass geven over de Franse orgelsymfonieën. Bij de masterclasses in het orgelmuseum wordt steeds één onderwerp uit de orgel- of muziekgeschiedenis diepgravend behandeld door een deskundige, omlijst door beelden en muziekfragmenten die samen worden beluisterd en door de deskundige van commentaar worden voorzien.
Petra Veenswijk zal haar masterclass toespitsen op de orgelsymfonie in de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw in Frankrijk. Zij begint met het ontstaan van de orgelsymfonie, waarbij de orgelbouwer Cavaillé-Coll, Liszt, Franck en de stichting van de Franse orgelschool aan bod zullen komen. Daarna zal de ontwikkeling van de orgelsymfonie vanaf Widor ter sprake komen, en daaruit voortvloeiend de symfonieën van Vierne, Dupré en de symfonieën van de Clothilde-school. Veenswijk zal ook aandacht besteden aan de tijdsgeest van de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw: de Romantiek, het Fin de siècle, het Symbolisme en Neoclassicisme

Petra Veenswijk behaalde haar diploma ‘docerend musicus’ orgel (1985) en klavecimbel (1990), en haar diploma ‘uitvoerend musicus’ orgel (1989) aan het Rotterdams Conservatorium. Zij is leerling van André Verwoerd, Bernard Winsemius en David Collyer. In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden in de categorie muziek van de twintigste eeuw. Met een beurs van het Ministerie Onderwijs, Wetenschap en Cultuur volgde zij na haar diplomering een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth te Parijs. Petra vervolgde haar studie in Parijs aan het Conservatoire National de Région te Parijs bij Marie-Louise Jaquet-Langlais en Jean Langlais. Deze studie bekroonde zij met de ‘Prix d'Excellence’(1991). Zij behoort tot de laatste leerlingen van Jean Langlais.
Als internationaal concertorganiste geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten in binnen- en buitenland. Sinds 1987 is Petra Veenswijk als dirigente/organiste verbonden aan de Maria van Jessekerk te Delft.

De toegang voor de masterclass bedraagt € 10 per persoon. Belangstellenden wordt met klem verzocht zich (ruim) vantevoren aan te melden, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  alternatief via 0525 68 4220 (tijdens openingstijden van het museum). Zonder aanmelding kan helaas geen toegang worden verleend.

Datum en tijd van de masterclass: zaterdagmiddag 18 november om 14.00 uur in het Nationaal Orgelmuseum in Elburg. Inclusief een pauze met koffie/thee duurt de masterclass tot circa 16.00 uur.

Volgende masterclasses:

16 december – ‘Kerstmuziek voor orgel door de eeuwen’. Inleider: Maarten Seijbel (gratis toegang)

23 december – ‘Met kunst en vliegwerk’. Over de invloed van de liturgische enscenering van het kerstverhaal op de beeldende kunsten. Inleider: Eelco Elzenga (gratis toegang)

Website: www.nationaalorgelmuseum.nl

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden