Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Het Orgel - jaargang 113 nummer 6

Vrijdag 3 november verschijnt het laatste nummer van jaargang 113 (2017) van 'Het Orgel'. Het is een themanummer over de orgelmakers Bätz. Jaap Jan Steensma opent het nummer met een overzicht van de verschillende generaties van dit fameuze Utrechtse orgelbouwbedrijf, gebaseerd op ouder en recenter onderzoek. Samen met Peter van Dijk schreef hij tevens een uitgebreid artikel over het Bätz/Witte-orgel van de Amersfoortse Lutherse Kerk, dat vorig jaar na een restauratie weer in gebruik werd genomen. Steensma beschrijft op basis van nauwkeurig archiefonderzoek de geschiedenis van het instrument, en Peter van Dijk gaat nader in op de recente restauratie.
Sietze de Vries bezocht drie orgels van de derde generatie Bätz die recentelijk gerestaureerd zijn: het betreft de instrumenten in de Grote Kerk te Weesp, de Grote Kerk in ‘s-Hertogenbosch en de Ronde Lutherse Kerk te Amsterdam. Deze orgels laten precies zien en horen wat er veranderde in de periode dat Christian Gottlieb Friedrich Witte bij de Utrechtse orgelbouwer kwam werken. Dit artikel beschrijft deze veranderingen en evalueert eveneens de restauraties.
Op 16 september jongstleden ging in de Haarlemse kathedraal St.-Bavo het orgelwerk ‘De goddelijke routine’ van componist Louis Andriessen in première. Een bijzondere gebeurtenis, ook omdat dit het eerste orgelwerk is van deze internationaal gevierde componist. Mede op basis van gesprekken met de Andriessen geeft Lourens Stuifbergen een boeiende bespreking van dit werk.
Jaap Jan Steensma bezocht een workshop van Herbert Juling en Koos van de Linde over loodcorrosie in orgelpijpen. Deze workshop maakte onderdeel uit van het project 'Entwicklung von Maßnahmen zur Verminderung von Bleikorrosion an Orgelpfeifen aus dem 17. und 18. Jhdt.' van de Amtliche Materialprüfungsanstalt, onderdeel van de Stiftung Institut für Werkstofftechnik (Bremen).
Jan Hage staat stil bij het overlijden van Wim de Ruiter. Samen met Daan Manneke en Joep Straesser behoorde De Ruiter tot de kleine categorie naoorlogse professionele Nederlandse componisten die een substantieel deel van hun oeuvre wijdden aan het orgel.
Auke H. Vlagsma sluit het nummer af met een bespreking van ‘The Organ Yearbook 2016’.

Abonnee worden

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden