Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Restauratie orgel Nieuwe Kerk Delft voltooid

Restauratie orgel Nieuwe Kerk Delft voltooid Foto: Jan Buteijn

Na een uitgebreide restauratie zal op vrijdag 17 november een presentatieconcert plaatsvinden op het Bätz-orgel in de Nieuwe Kerk van Delft. In de afgelopen vierenhalf jaar is hard gewerkt aan de restauratie en herinrichting van de monumentale Nieuwe Kerk. De orgelrestauratie was daar een onderdeel van.

Al vele jaren was er onvrede over de klank en draagkracht van het orgel. Orgelmakerij Pels & Van Leeuwen heeft gezocht naar oplossingen om het bijzondere orgel weer tot zijn recht te laten komen. Zo werden proeven uitgevoerd met het verhogen van de winddruk. Samen met de herintonatie van de orgelpijpen zorgt dit voor een klankresultaat waar jaren naar was gezocht.

Verder is er veel werk verricht aan de mechanieken en windkanalen, werd de hoofdbalg verplaatst en kreeg de orgelkast een opknapbeurt. De frontpijpen zijn gepoetst en ook de beelden op het orgel werden gerestaureerd en voorzien van nieuw bladgoud.

Op vrijdag 10 november zal, in besloten gezelschap, de officiële ingebruikname van de Nieuwe Kerk plaatsvinden. In de week erna zijn er diverse activiteiten om de ingebruikname van de Nieuwe Kerk te vieren. Deze activiteiten zijn gratis toegankelijk en beginnen om 20.00 uur. Naast diverse concerten wordt er een restauratielezing gehouden en een debatavond.

De presentatie van het orgel vindt plaats op vrijdag 17 november. Adviseur Aart Bergwerff zal vertellen over het restauratieproces. Samen met de hoofdorganist van de Nieuwe Kerk, Bas de Vroome, zal hij de klank van het orgel demonstreren in een concert.

Na afloop is er ruimschoots gelegenheid om de Nieuwe Kerk te bezichtigen onder het genot van een hapje en drankje. De deuren van de Nieuwe Kerk gaan open om 19.30 uur, het programma start om 20.00 uur. De entree is gratis.

Meer informatie: www.onkd.nl.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden