Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Het Doelenorgel viert 50-jarig jubileum met bijzondere restauratie

Het Doelenorgel viert 50-jarig jubileum met bijzondere restauratie Foto: Jan Hordijk

In 2018 bestaat het orgel in de Grote Zaal van De Doelen te Rotterdam alweer vijftig jaar. Met zijn 5000 pijpen is dit bijzondere instrument een imposante blikvanger. In de loop der jaren hebben er verschillende restauraties plaatsgevonden, maar in het kader van dit jubileum volgt de kroon op het werk. De chamadepijpen zijn toe aan restauratie. Geert Bierling, stadsorganist van Rotterdam en vaste bespeler van het Doelenorgel: ‘Een restauratie is echt nodig om de klank van het chamaderegister beter te laten aansluiten op de rest van het orgel. Dat komt de concertbeleving ten goede.’

Adopteer een orgelpijp
Alle liefhebbers van het Doelenorgel kunnen bijdragen aan deze bijzondere restauratie door één of meerdere orgelpijpen te ‘adopteren’. Die mogelijkheid bestaat in drie categorieën: € 50, € 150 en € 250. Hoe groter de bijdrage, hoe groter de orgelpijp die wordt geadopteerd. De donateur wordt ingeschreven in het adoptieregister van het Doelenorgel en ontvangt een origineel certificaat van de adoptie. Bij € 150 en € 250 bestaat ook de mogelijkheid om mee te kijken tijdens de restauratiewerkzaamheden in de Grote Zaal en de werkplaats van de orgelbouwer.

Vrienden van het Doelenorgel
Vanaf € 150 is de donateur ook voor één jaar Vriend van het Doelenorgel. Deze nieuwe kring van donateurs wordt opgericht in het jubileumjaar van het Doelenorgel en draagt bij aan de instandhouding, het onderhoud en de programmering van het Doelenorgel. Het lidmaatschap kost € 50 per jaar. Vrienden worden jaarlijks uitgenodigd voor een activiteit rondom het Doelenorgel, exclusief voor de Vrienden.

Hoe gaat de restauratie van de orgelpijpen in zijn werk?
Alle 258 chamadepijpen worden gedemonteerd en vervoerd naar de werkplaats van de orgelfirma die het restauratieproject gaat uitvoeren. Daar worden onder meer de bekers hersteld, versleten onderdelen vervangen en de kelen schoongemaakt. Daarna komen de chamades weer terug naar de Doelen, waar ze op klank en sterkte worden gebracht en worden teruggeplaatst. Alles bij elkaar een tijdrovende en kostbare onderneming die gepland staat in de zomer van 2018.

Meedoen?
Aanmelden voor dit adoptieproject of Vriend van het Doelenorgel worden kan via www.doelenorgel.nl.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden