Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Uniek transcriptieconcours in Maassluis

Piet van Egmond, Jeruzalemkerk 1952 Piet van Egmond, Jeruzalemkerk 1952 Beeld: Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum.

De Stichting Piet van Egmond Documentatiecentrum organiseert op zaterdag 16 september a.s. voor de eerste maal in Nederland een Transcriptieconcours op het Seifert-orgel (1954) in de Immanuëlkerk in Maassluis.
Onder transcripties wordt verstaan: alle muziek die oorspronkelijk niet voor orgel is gecomponeerd.
De geselecteerde kandidaten hebben vóór 1 mei 2017 een opname ingestuurd van ‘Morgenstimmung’ uit de Peer Gynt Suite I van Edvard Grieg. Na beoordeling van de inzendingen zijn vijf finalisten uitgenodigd deel te nemen aan het Transcriptieconcours, waar zij in de eerste ronde opnieuw de ‘Morgenstimmung’ ten gehore zullen brengen plus een vrij te kiezen transcriptie van maximaal 10 minuten.

In de tweede ronde gaan de drie overgebleven finalisten opnieuw twee transcripties uit te voeren, waaronder de Sinfonia ‘Wir danken dir Gott’ uit de gelijknamige cantate BWV 29 van J.S. Bach, in de bewerking van Guilmant of Dupré.

De prestaties worden beoordeeld door een vakjury, bestaande uit Dirk Out (voorzitter), Aart Bergwerff (hoofdvakdocent orgel aan Codarts Rotterdam) en Gerben Budding (organist Grote Kerk Gorinchem). Daarbij wordt gelet op o.m. de moeilijkheidsgraad en kwaliteit van de transcriptie, het gebruik en de bediening van het orgel en het klinkend resultaat.

De eerste prijswinnaar ontvangt een geldbedrag van € 750, de tweede prijswinnaar € 600 en de derde prijswinnaar € 450.

Het concours op 16 september vindt plaats tussen 10.30 en 17.30 uur en is gratis toegankelijk. De middag wordt besloten met een juryconcert waarbij eveneens transcripties worden gespeeld.

De Immanuelkerk is open vanaf 10.00 uur. De organisatie is in samenwerking met de Orgelcommissie Immanuelkerk Maassluis. Tevens wordt de nieuwe cd Gold und Silber met archiefopnamen van Piet van Egmond gepresenteerd.

Meer informatie vindt u op www.pknmaassluis.nl of is aan te vragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden