Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Componist-organist Wim de Ruiter overleden

Op zaterdag 26 augustus 2017 is de organist-componist Wim de Ruiter op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Haarlem overleden.

Willem Lodewijk de Ruiter werd op 11 augustus 1943 geboren te Heemstede. Hij studeerde orgel bij Piet Kee en compositie bij Ton de Leeuw. Tot 1995 was hij docent twintigste-eeuwse muziek en compositie elektronische muziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hij was bestuurlijk actief in het Internationaal Orgel Festival Haarlem, het Genootschap van Nederlandse Componisten en de Stichting Donemus. De ontwikkelingen in de hedendaagse muziek beschreef hij in het boek Compositietechnieken in de Twintigste Eeuw (Haarlem 1993). Als componist schreef hij werken voor uiteenlopende bezettingen, instrumentale werken (soli, kamermuziek, orkestmuziek, concerti), liederen, koormuziek, orgelmuziek, elektronische muziek en een opera. Hij won verschillende compositieprijzen en zijn werk is uitgevoerd op belangrijke festivals als de Gaudeamus Muziekweek, de Biennale van Zagreb, het Holland Festival en de Biennale van Berlijn.

Wim de Ruiter ontving in 1972 de eerste prijs in het compositieconcours voor organisten van Zwolle voor Music for organ (1972). In 1975 werd hem tijdens de Gaudeamus Muziekweek de derde prijs toegekend voor zijn compositie Re. In april 1992 werd de kameropera Een Job van onze tijd (naar een verhaal van J.M.A. Biesheuvel) in première gebracht door de Kleine Opera Stichting met het Delta Ensemble. In 2005 werd zijn vocaal theatrale werk Rachab de Hoer uitgevoerd tijdens het festival Musica Sacra in Maastricht door het koor Cluster Voices. Voor deze beide theatrale composities schreef hij zelf de libretti. In 2001 werd in de Westerkerk te Amsterdam een driedaags festival rond zijn werk georganiseerd onder de titel ‘Wim de Ruiter en vrienden’.

Wim de Ruiter componeerde iets meer dan tien werken voor orgel. In Het Orgel (jaargang 106 [2010] nummer 1) schreef Jan Hage een artikel over deze composities.

Een afscheidsdienst vindt plaats op zaterdag 2 september (15.00 uur) in de aula van het crematorium Westerveld te Driehuis.

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden