Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

6th International Organ Competition Jan Pieterszoon Sweelinck

Transeptorgel, Oude Kerk Amsterdam Transeptorgel, Oude Kerk Amsterdam Foto: Jan Smelik

Op 13 en 16 oktober wordt in Amsterdam en Haarlem het zesde internationale orgelconcours ‘Jan Pieterszoon Sweelinck’ gehouden.

Voor de voorronde hadden zich 33 kandidaten uit 18 verschillende landen aangemeld. Zij hadden een opname gestuurd van hun spel, dat beoordeeld werd door een jury bestaande uit Hans Fagius (Zweden), Yuzuru Hiranaka (Denemarken), Rie Hiroe (Japan), Daniel Oyarzabal (Spanje), Luc Paganon (Frankrijk), Kent Tritle (USA), Antonio Varriano (Italie)

Deze jury selecteerde de volgende zeven kandidaten die aan het concours mee mogen doen:

Emmanuel Arakélian (Frankrijk), Mari Fukumoto (Japan), Gerwin Hoekstra (Nederland), Laurens de Man (Nederland), Nathan Mondry (Canada), Giovanni Petrone (Italie) en Peter van der Zwaag (Nederland).

Elke kandidaat dient twee programma’s te spelen van elk maximaal 20 minuten. Op 13 oktober (aanvang 18.00 uur) wordt het eerste programma gespeeld op het transeptorgel van de Oude Kerk te Amsterdam. De kandidaten moeten dan in elk geval één werk van Sweelinck spelen. Ook moeten ze een gevarieerde en interessante keuze maken uit het repertoire van vóór 1700, waarbij het karakter en de stemming (1/4 middentoon) gerespecteerd dient te worden.

Het tweede programma spelen de kandidaten op 15 oktober (aanvang 16.00 uur) op het Muller-orgel in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem. De deelnemers dienen één of twee werken uit de Noord-Duitse barok te spelen en een werk van Johann Sebastian Bach.

De winnaar van de eerste prijs ontvangt een bedrag van € 3.000, die van de tweede prijs € 2.000 en die van de derde € 1.000.

De jury bestaat uit Hans Davidsson (voorzitter), Cristina García, James David Christie, Matteo Imbruno, Piet Kee, Jos van der Kooy, Anton Pauw, Theo Visser en Sietze de Vries.

Website www.organcompetitionsweelinck.nl

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden