Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Landelijk startschot Nationale Orgeldag 2017 in Maastricht

Maastricht, Sint-Servaas Maastricht, Sint-Servaas Foto: Jan Smelik

In samenwerking met de Stichting SOL (Samenwerkende Orgelvrienden Limburg), de Stichting Pro Organo en Stichting Muziek in de Kerk (Sint Janskerk) wordt rond het landelijk startschot voor het weekend van Nationale Orgeldag een boeiend programma gepresenteerd.

De zaterdagochtend in de Sint-Jan (9 september, ontvangst vanaf 10.00 uur) biedt naast orgelintermezzi door Rémy Syrier en Jo Louppen onder andere lezingen door Hans Fidom over ‘De orgelgeschiedenis van de 20ste eeuw in nieuw perspectief’ en door Frans Jespers over ‘De klankkleur van Limburgse orgels’. De officiële landelijke opening, het startschot van de Nationale Orgeldag, wordt verricht door mevrouw Annemarie Penn-Te Strake,  burgemeester van Maastricht. De ochtend in de Sint-Jan wordt afgesloten door Jacob Lekkerkerker (orgel en electronica) en Zeno van den Broek (video- en geluidseffecten) met Compositie voor orgel, elektronica, video en mergelsteen.

Na de lunch is er vanaf 14.00 uur een orgelwandeling door Maastricht, waarbij Arno Kerkhof de orgels bespeelt van achtereenvolgens de Sint-Matthiaskerk (Joseph Binvignat, 1808), de Sint-Martinuskerk (Pereboom & Leijser, 1878) en de O.-L.-V. Basiliek (Andries Severin, 1652). Van 14.00 tot 16.30 uur zijn er demonstraties en uitleg over het monumentaal orgel van de Sint-Servaasbasiliek door Wim Janssen en Laurens Gardeniers, met improvisaties door Huub Wolfs.

Het slotconcert die middag wordt gin de Sint-Servaasbasiliek gegeven door Marcel Verheggen.

’s Avonds is er in de Willem Hijstekzaal van het Conservatorium tijdens het PAS+-festival tweemaal een Concert HOT (Het Orgel Trio) met een Charlie Parker-programma: Berry van Berkum (orgel), Steven Kamperman (klarinet) en Dion Nijland (bas).                                                

Op zondag 10 september is er ’s middags in Maastricht Het Parcours. Theo Hess verzorgt in dat kader tussen 14.00 en 17.00 uur vijf korte orgelconcerten in de Sint-Matthiaskerk.

Voor het programma van zaterdag kan een passe-partout worden aangeschaft voor € 35,-. Daarvoor heeft men gratis toegang tot het Startschot Nationale Orgeldag 2017, incl. koffie, thee en frisdrank, krijgt men een lunch aangeboden in de Sint Jan, en heeft men toegang tot de orgelwandeling en het concert door Marcel Verheggen in de Sint-Servaasbasiliek. De deelname aan de orgelwandeling en de toegang tot het slotconcert door Marcel Verheggen kost – indien niet in het bezit van een pase-partout – ieder € 5,-. De overige activiteiten kennen geen toegangsprijs.
Raadpleeg voor de meest actuele informatie: www.stichting-sol.nl. Ook voor andere activiteiten op Nationale Orgeldag zie www.nationaleorgeldag.nl.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden