Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Tagliavini overleden

Anton Heiller, Marie-Claire Alain en Luigi Ferdinando Tagliavini tijdens een excursie van de Haarlemse Zomeracademie (ca. 1971) Anton Heiller, Marie-Claire Alain en Luigi Ferdinando Tagliavini tijdens een excursie van de Haarlemse Zomeracademie (ca. 1971) Foto: Archief Internationaal Orgelfestival Haarlem

Op dinsdag 11 juli 2017 is de Italiaanse organist-musicoloog Luigi Ferdinando Tagliavini overleden op 87-jarige leeftijd.
Tagliavini studeerde orgel, piano en compositie aan de conservatoria van Bologna en Parijs (o.a. bij Marcel Dupré). In 1951 promoveerde hij aan de universiteit van Padua op een proefschrift over de geestelijke cantates van Johann Sebastian Bach. Een jaar later werd hij orgeldocent aan het conservatorium van Bologna. Later bekleedde hij deze functie eveneens in Bolzano en Parma. In laatstgenoemde plaats werd hij teven docent muziekgeschiedenis aan de universiteit. De universiteit van Fribourg (Zwitserland) benoemde hem in 1971 tot hoogleraar aan en directeur van het Instituut voor Muziekwetenschap. Hij ontving onder meer eredoctoraten van de universiteiten van Edinburgh (1996) en Bologna (1999).
Vanaf 1959 gaf hij vele jaren cursussen aan de Zomeracademie van het Internationale Orgelfestival te Haarlem. Samen met Anton Heiller (1923-1979) en Marie Claire Alain (1926-2013) was hij van grote betekenis voor dit festival en voor de Europese orgelcultuur in het algemeen.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden