Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Finale nationale Ambitus Orgelconcours op topniveau

V.l.n.r. staand: Steven Knieriem (2e prijs B-categorie), Auke Kieviet (3e prijs B-categorie), Leendert Verduijn (3e prijs C-categorie), Jos Maters (2e prijs C-categorie), V.l.n.r. zittend: Rik Melissant (1e prijs B-categorie), Martien de Vos (1e prijs C-categorie) V.l.n.r. staand: Steven Knieriem (2e prijs B-categorie), Auke Kieviet (3e prijs B-categorie), Leendert Verduijn (3e prijs C-categorie), Jos Maters (2e prijs C-categorie), V.l.n.r. zittend: Rik Melissant (1e prijs B-categorie), Martien de Vos (1e prijs C-categorie) Foto: FilmPloeg

Op zaterdag 24 juni hebben Martien de Vos en Rik Melissant in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem het eerste Ambitus Orgelconcours gewonnen 2017. De publieksprijs in de categorie B ging naar Auke Kieviet en de publieksprijs in de categorie C naar Martien de Vos.

Op zaterdag 24 juni streden de finalisten van het prestigieuze nationaal Ambitus Orgelconcours voor jongeren t/m 21 jaar voor de 1e, 2e en 3e prijs en voor een publieksprijs. Iedere finalist speelde een verplicht werk (opdrachtcompositie van Kees van Eersel), een groot werk van Johann Sebastian Bach en een muziekstuk gecomponeerd na 1800 naar eigen keuze. Gemiddeld 200 luisteraars genoten van de finaleconcerten in de verschillende categorieën.

Talent van alle leeftijden
Van de meer dan 30 deelnemers die in zich in 2016 bij de start van het concours ingeschreven hadden, waren na een voorronde in de Sint-Joriskerk te Amersfoort, de eerste ronde in de Eusebiuskerk te Arnhem en de halve finale in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes 6 finalisten in de leeftijd van 14 tot en met 21 jaar overgebleven, verdeeld over twee leeftijdscategorieën. Kandidaten uit categorie B (14 tot en met 16 jaar) startten na loting om 13.00 uur, waarna  om 15.30 uur categorie C (17 tot en met 21 jaar) hun zelf gekozen muziekstukken speelden. Tijdens de voorbereiding mocht iedere kandidaat 2 uur les nemen bij een gerenommeerde orgeldocent naar keuze om het spelniveau te verhogen.

Jury
De juryleden voor de finale waren Ton Koopman (voorzitter), Jan Hage, Leo van Doeselaar en Anton Pauw en Kees van Eersel. Zij beoordeelden het spel op onder andere muzikale voordracht, techniek en programmakeuze. De deelnemers werden gedurende de voorafgaande rondes gejureerd door steeds andere prominente (inter)nationale organisten.

Winnaars
De namen van de finale winnaars zijn als volgt. in Categorie B (3 deelnemers):
♦ Rik Melissant (1e prijs)
♦ Steven Knieriem (2e prijs)
♦ Auke Kieviet (3e prijs).

in Categorie C (3 deelnemers):
♦ Martien de Vos (1e prijs)
♦ Jos Maters (2e prijs)
♦ Leendert Verduijn (3e prijs)

Prijzen
Binnen elke categorie waren diverse prijzen te winnen, waaronder een geldbedrag, een bedrag voor studie én een aantal concerten. Daarnaast was er ook een publieksprijs.

Prijzen categorie B:
♦ 1e prijs: geldbedrag € 1.250 (stipendium, concerten)
♦ 2e prijs: geldbedrag € 1.000 (stipendium)
♦ 3e prijs: geldbedrag € 750 (stipendium)
♦ publieksprijs: geldbedrag € 300.

Prijzen categorie C:
♦ 1e prijs: geldbedrag € 2.000 (stipendium, concerten)
♦ 2e prijs: geldbedrag € 1.500 (stipendium, concerten)
♦ 3e prijs: geldbedrag € 1.000 (stipendium)
♦ publieksprijs: geldbedrag € 500

Sponsors
Deze prijzen zijn mogelijk gemaakt door de volgende sponsors: Noaber Foundation, VitalHealth Software, Avalon BV en Flentrop Orgelbouw. Flentrop Orgelbouw biedt de prijswinnaars eveneens een kennismakingbezoek aan hun bedrijf aan.

Over Ambitus
Ambitus Foundation initieert, stimuleert en financiert projecten die zijn gericht op het bevorderen van de toegankelijkheid van klassieke muziek voor jongeren tot en met 25 jaar in binnen- en buitenland. Ambitus is een ANBI-stichting en statutair gevestigd in Lunteren.

Website Ambitus Foundation

 

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden