Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Ingebruikname gerestaureerde Bätz-Friedrichs-orgel in Oostvoorne

Het Bätz-Friedrichs-orgel van De Dorpskerk te Oostvoorne Het Bätz-Friedrichs-orgel van De Dorpskerk te Oostvoorne

Op 25 juni zal het recent gerestaureerde Bätz-Friedrichs-orgel van De Dorpskerk te Oostvoorne tijdens een feestelijke kerkdienst in gebruik worden genomen. Hieraan zal de cantorij o.l.v. Elly Bakker haar medewerking verlenen. Jolanda Zwoferink bespeelt het orgel, o.a. met werken van Johann Sebastian Bach. Daarnaast is er om 15.00 uur een concert door diverse musici. Ook zal orgeladviseur Aart Bergwerff dan een toelichting geven op het restauratieproject. Na afloop is er een receptie.

Masterclass
Om het orgel onder de aandacht te brengen bij jonge orgelstudenten en afgestudeerde jonge organisten, zal er op zaterdag 24 juni (10.00-15.00 uur) een masterclass worden gegeven door Henco de Berg, waarbij barokmuziek uit Nederland, Frankrijk en Duitsland centraal staat. Ook zal er, voor diegenen die over een improvisatietalent beschikken, aandacht zijn voor improvisatie aan het Bätz-Friedrichs-orgel. Om 15.30 uur vindt een afsluitend concert plaats.
Orgelstudenten en recent afgestudeerde organisten aan een Nederlands conservatorium kunnen zich voor de masterclass aanmelden bij Jolanda Zwoferink: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Beknopte geschiedenis orgel
Het orgel in De Dorpskerk te Oostvoorne werd in 1770 gemaakt voor de Doopsgezinde Kerk van Haarlem door de orgelmaker J.H.H. Bätz (1709-1770). In 1771 werd dit orgel door zijn twee zonen Gideon Thomas (1751-1820) en Christoffel (1755-1800) afgebouwd en opgeleverd. Het oorspronkelijke orgel had één klavier, 10 stemmen en een aangehangen pedaal. In 1807 werd het orgel uitgebreid door J.C.F. Friedrichs uit Gouda. Hij vergrootte het orgel met een tweede klavier, waarop 10 stemmen werden gedisponeerd, en bouwde deze in een zwelwerk (het eerste zwelwerk in Nederland). Bovendien voegde hij aan het eerste manuaal van Bätz een Bourdon 16’ toe. Daartoe moest de orgelkas worden uitgebreid.

In 1826 werden de frontpijpen vernieuwd door In der Mauer en Gabry. In 1832 werd de Open Fluit 4’ van Friedrichs vervangen door een Viola da Gamba 8’ van Gabry. In 1883 werd het orgel verkocht aan de Hervormde Gemeente te Haarlem (de Janskerk).

In 1931 werd deze kerk gesloten. Het Bätz-Friedrichs-orgel werd door de firma Spanjaard afgebroken en naar de gerestaureerde Bakenesserkerk te Haarlem gebracht. Daar werd de oude Bätz-kas, het front en de Bätzpijpen samengevoegd met het daar aanwezige Strobel-orgel en pneumatisch gemaakt. Inmiddels zijn echter bijna alle registers van Strobel verdwenen.

Het orgel, zoals dat in Haarlem stond, was niet helemaal compleet. In de loop der tijden was er veel mee gebeurd:  verplaatst, uitgebreid en ten slotte vervallen. Enkele ontbrekende delen konden  worden bijgemaakt of verworven uit restanten van andere oude Bätz-orgels. De oorspronkelijke orgelkas was nog aanwezig en veel van het oude pijpwerk is bewaard gebleven.

In jet jaar 2000 werd het orgel gerestaureerd door orgelbouwer De Graaf, onder advies van Hans van Nieuwkoop. Orgelbouwbedrijf Elbertse uit Soest, dat het instrument in onderhoud heeft, heeft het instrument schoongemaakt, de mechaniek opgeknapt en waar nodig de intonatie verbeterd. Adviseur hierbij was Aart Bergwerff.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden