Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Orgelfietstocht in en rond Stavoren

Stavoren, Nicolaaskerk Stavoren, Nicolaaskerk Foto: Ad Fahner

Op zaterdag 29 juli organiseert Stichting Tsjerkepaad en Stichting Organum Frisicum een orgeltocht die begint en eindigt in Stavoren. De start is in de Doopsgezinde Kerk en de tocht eindigt in de Nicolaaskerk van Stavoren. Na het eerste concert, dat een half uur duurt, fietsen de deelnemers naar Molkwerum, waar in de Lebuïnuskerk het tweede concert plaatsvindt. Daarna voert de tocht terug naar Stavoren voor het slotconcert in de Doopsgezinde kerk van Stavoren. De orgels in de drie kerken worden bespeeld door Peter van de Zwaag. Hij begeleidt ook sopraan Alina Rozeboom. De aanvang van de orgelfietstocht in de Doopsgezinde kerk van Stavoren is om 13.30 uur. Deelname is gratis.

De Doopsgezinde Kerk van Stavoren is gebouwd in 1851 en verving een schuilkerk uit 1551. Het orgel  is gebouwd door Bakker & Timmenga en werd op 6 januari 1901 in gebruik genomen. Het orgel heeft vijf stemmen en geen pedaal.
De Lebuïnuskerk te Molkwerum kreeg in 1873 van jonkheer Van Swinderen een orgel dat vermoedelijk in het slot van de Van Swinderens in Rijs had gestaan. In de kas uit ongeveer 1860 bouwde L. van Dam & Zn een nieuw instrument.  Dit orgel werd in 1928 vervangen door een pneumatisch orgel van orgelmaker Van der Bliek. Het oude orgel werd ingeruild en werd door Van der Bliek in de Hervormde Evangelisatie van Bozum.  Het orgel van Van der Bliek was van matige kwaliteit en toen de evangelisatiekapel van Bozum in 1971 werd gesloten, kwam het orgel weer terug in Molkwerum. Na restauratie door de gebroeders Reil , waarbij bleek dat het pijpwerk van Van Dam uit 1873 voor een groot deel nog aanwezig was, werd het  in 1972 weer in de kerk van Molkwerum terug geplaatst. Het orgel heeft zeven stemmen en net als dat in de Doopsgezinde Kerk van Stavoren geen pedaal.

De Nicolaaskerk in Stavoren dateert uit 1861 en is gebouwd op de fundamenten van een veel oudere kerk die in 1860 is ingestort. Het orgel is in 1786 gebouwd door twee plaatselijke timmerlieden, Wiebe Meijes en zijn zoon Wiebe Meijes.  In 1861 is het orgel door orgelmaker N.A.G. Lohmann in vrijwel ongewijzigde staat terug geplaats in de nieuw gebouwde kerk. In 1902 is het door L. van Dam & Zn grotendeels vernieuwd. De laatste restauratie vond plaats in 2003. Het orgel heeft zestien stemmen, verdeeld over hoofdwerk,  rugwerk en een aangehangen pedaal.

Deelname aan de tocht is gratis. Wel wordt er aan het einde een collecte gehouden. Stavoren ligt aan het spoor. Fietsen zijn te huur bij Fietsverhuur Bakker in de Smidstraat 16, ongeveer vijf minuten lopen vanaf het station. (Tel. 06 22373598.) Parkeren in Stavoren is gratis.

Meer informatie: www.organumfrisicum.frl

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden