Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Orgelexcursie Midden-Brabantse Orgelkring

Carolus Borromeuskerk Antwerpen Carolus Borromeuskerk Antwerpen

De Midden-Brabantse Orgelkring organiseert zijn jaarlijkse orgelexcursie op 26 augustus 2017. Dit keer gaat de tocht naar orgels in België, te beginnen in de Sint-Leonarduskerk in Aartselaar (gastheer is  Jozef de Leeuw). Het één-klaviers orgel werd in 1778-1779 gebouwd door Egidius Franciscus Van Peteghem; in 1788 voegde dezelfde orgelmaker een positief toe.
Organist Ad van Sleuwen zal alle klankkleuren van het orgel laten horen.

Daarna gaat de excursie naar de Sint-Petrus en Pauluskerk in Schelle (gastvrouw Judith Cools, voorzitter van de kerkenraad), waar orgelbouwer Argidius Franciscus Van Peteghem in 1779 een tweeklaviers-orgel zonder pedaal bouwde. Vanuit de muziekacademie van Niel/Hemiksem/Schelle worden orgellessen op dit orgel gegeven door organiste Annelies Focquaert. Ad van Sleuwen zal ook dit orgel bespelen.

Na de lunch wordt het Harmonium Art Museum in Klein Willebroek bezocht. Het museum, dat in september 2002 geopend is, is ontstaan uit de verzameling van Ben Roemendaal die zijn passie voor het harmonium langs deze weg met het grote publiek wou delen.
Sinds juli 2009 is het harmoniummuseum gevestigd in de voormalige kerk O.-L.-V. Onbevlekt Ontvangen, Volksstraat, Klein Willebroek. Diverse harmoniums waaronder het Franse drukwind-systeem en het Amerikaans zuigwindsysteem zijn in ruim aantal te bewonderen en ook te horen. Jaarlijks worden hier dan ook diverse concerten door befaamde solisten gegeven. Ad van Sleuwen zal hier enkele instrumenten bespelen.

De dag wordt afgesloten in de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen op het daar aanwezige Calorus Dillens-orgel (1722)/J.J. Delhaye (1810). Het instrument is in 2014 gerestaureerd door Schumacher, waardoor Antwerpen over een bijzonder oogstrelend en intiem barokinstrument beschikt. Organist  Emmanuel Van Kerckhoven zal dit orgel bespelen.

Deelnamekosten: € 55 incl. busreis, programmaboekje en lunch.
Informatie en aanmelden: 013-5435762 of e-mail; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vertrekplaatsen:
- Bastion-hotel/Kempenbaan, Tilburg om 07.45 uur
- Centraal Station, Tilburg om 08.00 uur

Aanmelden vóór 15 juli 2017

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden