Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Internationaal symposium Orgelpark 2017: ‘Glorious and Shocking Sounds’

Het jaarlijkse internationale symposium in het Orgelpark te Amsterdam op 8, 9 en 10 juni staat in het teken van het nieuwe barok-orgel dat het Orgelpark bouwt. De klank daarvan zal, vrij naar John Cage, ‘glorious and shocking’ zijn: het in de basis achttiende-eeuwse concept krijgt een compleet nieuwe toegang in de vorm van een ‘digitale interface’. Eenentwintigste-eeuwse technologie maakt het zo mogelijk op nieuwe manieren met de klankwereld van Johann Sebastian Bach en zijn streek- en tijdgenoten aan het werk te gaan. Behalve lezingen, discussies en concerten staat ook een bezoek gepland aan de werkplaats van de orgelmaker, waar het indrukwekkende instrument (8 meter breed, 7,5 meter hoog) te zien én te horen zal zijn.

Het nieuwe barokorgel behoort tot de categorie ‘hyper organs’: orgels die niet per se bij religiositeit horen maar uitnodigen tot het maken van geheel nieuwe muziek. De integratie van digitale technologie maakt van deze orgels in feite akoestische high-tech synthesizers, die bovendien naadloos samenwerken met live elektronische muziek uit luidsprekers en met allerlei andere instrumenten.

In het internationale netwerk rond hyper organs dat momenteel ontstaat, en waarin het Orgelpark een van de centrale knooppunten is, verkennen kunstenaars, musici en instrumentbouwers het nieuwe muzikale veld dat het hyper organ opent op uiteenlopende manieren; het Orgelparksymposium documenteert de stand van zaken. Toonaangevende denkers, kunstenaars, musici en improvisatoren als Sarah Davachi (Vancouver), Claire Singer (Londen), Franz Danksagmüller (Lübeck), Hans-Ola Ericsson (Montréal), Carl-Adam Landström (Malmö), Daniel Glaus (Bern) en Robert van Heumen (Amsterdam) komen naar Amsterdam om over hun projecten, ideeën en muziek te vertellen; in diverse concerten laten enkelen van hen hun werk horen. Een belangrijk discussiethema zal ook de vormgeving van ‘digitale interface’ van het nieuwe barok-orgel zijn: hoe kan die er geruststellend en uitnodigend uitzien en toch optimale toegang bieden tot het nieuwe musiceren dat erbij hoort?

Het nieuwe barok-orgel wordt in het voorjaar van 2018 in gebruik genomen. De toegang tot het symposium is gratis; voor de concerten geldt een toegangsprijs van € 15,00. De excursie naar de orgelmakerswerkplaats op zaterdagmiddag 10 juni staat alleen open voor symposiumdeelnemers.
Het symposium is geheel Engelstalig.
Meer informatie en aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden