Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Jubileumconcert 40 jaar stadhuisorgel Rijssen

Stadhuisorgel, Rijssen Stadhuisorgel, Rijssen Foto: Dick Sanderman

Met een feestelijk concert op donderdag 18 mei viert de Stichting Stadsmuziek Rijssen de veertigste verjaardag van het orgel in de Brusselzaal van het Rijssense gemeentehuis. Charles de Wolff verzorgde de ingebruikneming op 18 april 1977, stadsorganist Dick Sanderman is solist tijdens het jubileumconcert.

Naast Rotterdam is Rijssen de enige stad met een pijporgel in het raadhuis. Veertig jaar geleden waren er in Rijssen nauwelijks plaatsen waar concerten gehouden konden worden. De toenmalige burgemeester G.J. Smit, groot muziekliefhebber en onder meer bestuurslid van de Nederlandse Bachvereniging, nam toen het initiatief om te komen tot een concertserie in de hal van het stadhuis. De Apeldoornse firma Ernst Leeflang kreeg de opdracht om een pijporgel te bouwen met 12 stemmen. Er werd een concertcommissie benoemd, die rondom dit orgel jaarlijks een keur aan concerten organiseerde. Beroemde organisten als Jean Guillou, Michelle Leclerc, Wim van Beek, Albert de Klerk en Jan Jongepier kwamen naar Rijssen om te concerteren op het stadhuisorgel. In 1978 werd Dick Sanderman benoemd als stadsorganist. Hij maakte vanaf het begin al deel uit van de concertcommissie en organiseerde onder meer orgeldagen en een orgelconcours rond het stadhuisorgel.

Het voortbestaan van het orgel -en daarmee ook van de concertserie- heeft herhaaldelijk ter discussie gestaan, maar de politiek heeft uiteindelijk toch steeds weer de keuze gemaakt om het unieke orgel te behouden. In het nieuwe gemeentehuis kreeg het orgel een plek in de Brusselzaal, waar de Stichting Stadsmuziek Rijssen nu regelmatig concerten organiseert. Het orgel leent zich bijzonder goed voor samenspel met andere instrumenten. In die functie zal het ook tijdens het jubileumconcert vooral te horen zijn. De violisten Judith Verona Martin en Alisa van Dijk zullen samen met Diederik van Dijk (cello) stadsorganist Dick Sanderman begeleiden in een zestal kerksonates van Mozart en een concerto van Sammartini. Solistisch speelt Dick Sanderman twee orgelwerken van Bach die in 1977 ook al werden gespeeld door Charles de Wolff bij de officiële ingebruikneming. Bijzonder is verder de uitvoering van de Bagatellen van Dvorak, muziek voor strijkinstrumenten en harmonium, waarvoor een zeldzaam drukwindharmonium in  de Brusselzaal wordt geplaatst, eigendom van de Rijssense stadsorganist.

Het concert op 18 mei wordt aan de bevolking aangeboden door het gemeentebestuur van Rijssen-Holten. De toegang is gratis. Burgemeester Arco Hofland en wethouder Ben Beens zullen het woord voeren, er is een hapje en een drankje. Het jubileumconcert begint om 20.00 uur.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden