Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Jan Boogaarts promoveert op orgelmakers Smits

Jan Boogaarts Jan Boogaarts Foto: www.liemersgezicht.nl

Op dinsdag 9 mei 2017 promoveert Jan Boogaarts aan de Nijmeegse Radboud universiteit op het werk van de orgelmakers Smits. Promotores zijn prof. dr. A.M. Koldeweij en prof. dr. P.J.A. Nissen. De promotie begint op 14.30 uur in de Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2 te Nijmegen.

In zijn dissertatie gaat Boogaarts uitgebreid in op de maatschappelijke, culturele en religieuze omstandigheden in de zuidelijke Nederlanden gedurende de negentiende eeuw. In deze periode kwam de orgelmakerij van drie generaties Smits tot grote bloei.
Omstreeks 1818 stichtte Klaas Smits (1791-1831) een orgelmakerij te Reek. Vanaf 1826 ging zijn jongere broer Frans (1800-1876), aanvankelijk wasbleker, hem als orgelmaker bijstaan en Frans leidde het bedrijf van 1831 tot aan zijn dood in 1876.  Drie generaties Smits maakten te Reek een honderdtal orgels. Met de vroegtijdige dood van Frans Smits (III) in 1928 werden de werkzaamheden beëindigd.  Van de nieuwgebouwde Smits-instrumenten zijn er nog 36 bewaard gebleven, een groot deel daarvan bevindt zich nog op de oorspronkelijke locatie en in ongewijzigde toestand.
De kenmerken van het werk van Smits zijn hoge artistieke kwaliteit in vormgeving en klank, vervaardigd van uitsluitend het beste materiaal, traditioneel in de dispositie-ontwerpen met Rijnlandse en Franse invloeden. De orgels van Smits, zeker van Frans Smits (I) zijn uniek en behoren tot de top van de negentiende-eeuwse Europese orgelbouw.

Jan Boogaarts(Helmond 1934) studeerde aan het Brabants Conservatorium te Tilburg en aan het Koninklijk Conservatorium te 's-Gravenhage de hoofdvakken piano, orgel, koordirectie en schoolmuziek. Daarnaast behaalde hij het doctoraalexamen muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit te Utrecht. Hij was hoofdvakleraar koordirectie aan het Brabants Conservatorium (1969-1983) en Koninklijk Conservatorium (1983-1993) en wetenschappelijk medewerker en docent muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Hij is bestuurslid van onder meer de Maarten Vente-Stichting van de Universiteit Utrecht en de Stichting Nederlandse Orgelmonografieën. Hij is als organist-titulair verbonden aan de Sint-Walburgisbasiliek te Arnhem.
Boogaarts is vanaf 1967 werkzaam als orgeladviseur. In die periode heeft hij projecten uitgevoerd in onder meer Nijmegen, Arnhem, Den Dungen, Cuijk, Sint-Oedenrode, Geldrop en Boxtel. Van 1973 tot 1989 was hij orgeladviseur van de Prov. Gelderse Monumentencommissie.

Van de dissertatie verschijnt bij de Walburgpers een handelseditie.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden