Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Kabinetorgel Oude Kerk vindt nieuw thuis in het Orgelpark

Het Onderhorst-kabibet-orgel in de Oude Kerk van Amsterdam Het Onderhorst-kabibet-orgel in de Oude Kerk van Amsterdam Foto: www.orgelpark.nl

Op zaterdag 6 mei neemt het Orgelpark een ‘nieuw’ orgel in gebruik: een kabinetorgel dat in 1767 door de Amsterdamse orgelmaker Deetlef Onderhorst werd gebouwd. Het stond jarenlang in de Oude Kerk in Amsterdam. De Oude Kerk kon er niet langer voor zorgen, maar het Orgelpark ziet wel emplooi voor het grote, rijk klinkende instrument.
Matteo Imbruno, organist van de Oude Kerk, zal het Onderhorst-orgel op 6 mei 'inspelen'. Op het programma eveneens een openbaar interview met de restaurateur, de jonge orgelmaker Jos Elbertse.

Ook een andere jonge expert laat bij dit feest van zich horen: Gerrit Hoving, gecertificeerd orgeladviseur, vertelt over de geschiedenis van kabinetorgels in Nederland. Ze blijken typisch een product van de Gouden Eeuw te zijn, toen rijke burgers hun salons graag versierden met pijporgels. In gesloten toestand moesten deze er echter uitzien als een mooi kabinet – vandaar de naam.

Jos Elbertse (Elbertse Orgelmakers, Soest) heeft het orgel op een bijzondere manier gerestaureerd: veel terughoudender dan gebruikelijk is. Dit op aanwijzing van het Orgelpark, dat zelfs besloot het orgel de motor te ontnemen die het in de twintigste eeuw eeuw kreeg: de organist moet voortaan (net als in de achttiende eeuw) zelf ‘pompen’.

De feestelijke ingebruikneming van het Onderhorst-orgel begint om 14.15 uur en is omstreeks 16.30 afgelopen.

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden