Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Jos van der Kooy - 50 jaar kerkmusicus

Jos van der Kooy Jos van der Kooy Foto: www.westerkerk.nl

Zaterdag 10 juni 2017 geeft Jos van der Kooy een concert in de Westerkerk te Amsterdam ter gelegenheid van zijn 50-jarig jubileum als kerkmusicus. Het concert begint om 14.00 uur en zal ongeveer een uur duren. Na afloop van het concert is er gelegenheid hem te feliciteren. Toegangskaarten (€ 10,-) zijn verkrijgbaar via Concert4You.nl.

Het programma vermeldt orgelwerken van Johann Sebastian Bach (Trio super Allein Gott in der Hoh sei Ehr, BWV 664) en Max Reger (Choralfantasie Wie schön leucht’uns der Morgenstern, opus 40/1). Ter gelegenheid van zijn jubileum gaf Jos van der Kooy aan componist Daan Manneke opdracht een nieuw werk te componeren over melodieën uit het Geneefse Psalter. Van der Kooy ervaart die melodieën als rode draad in zijn werk als kerk- en concertmusicus. Dit werk met de titel Le Bouquet beleeft zijn concertpremière. Sopraan Elena van Slogteren en organist Evan Bogerd nemen deel aan de uitvoering.

Aan het concert werkt ook fluitist Marian Jaspers Fayer mee. Zij speelt een werk voor fluit solo van Piet Kee, oud-docent van Jos van der Kooy.

50 jaar kerkmusicus in Amsterdam
Jos van der Kooy heeft als kerkmusicus 50 jaar in Amsterdam gewerkt. In 1967 begon Jos zijn werk in de gereformeerde Pniëlkerk aan de Bos en Lommerweg - het huidige Theater Mozaïek – en in de gereformeerde Bethelkerk in de Baarsjes. In die begin jaren speelde hij als vervanger diensten in nagenoeg alle Amsterdamse hervormde kerken. Van 1973 tot 1989 was hij organist en koordirigent van de Engelse Kerk op het Begijnhof. Sinds 1981 werkt hij als zodanig in de Westerkerk. Hij is daarmee de langst dienende organist van de Wester sinds de ingebruikname van de kerk in 1631.

Van der Kooy – geboren te Rotterdam in 1951 – vervult belangrijke functies in het Nederlandse muziekleven. Zo is hij sinds 1990 stadsorganist van de Grote of Sint Bavokerk te Haarlem en vanaf 2007 organist van de Raad van State in Den Haag. Als docent is hij verbonden aan de Universiteit Leiden en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag – sinds 1991. Ook in het buitenland treedt hij op. Komende september is hij jurylid en concertgever bij een orgelconcours in Shanghai, het eerste orgelconcours dat in China wordt gehouden. Enige jaren geleden maakte hij een tournee door Japan. Recent trad hij op in Westminster Abbey in Londen en in de Keulse Dom. 

Website Jos van der Kooy

 

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden