Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Concert op middeleeuwse orgels & tentoonstellingen

Het Rutland-orgel Het Rutland-orgel

Op 21 april vindt in de Abdijkerk van Aduard (Groningen) een bijzonder evenement plaats. Middeleeuwse muziek op getrouw gereconstrueerde middeleeuwse orgels. Het ensemble Super Librum voert het zogenaamde Hellums Paasspel uit. Het is een middeleeuws muziektheater en heeft als onderwerp de verwondering van de vrouwen bij het lege graf van Jezus.

Het concert dat om 20.15 uur begint is onderdeel van twee bijzondere tentoonstellingen die in het zomerseizoen van 2017 in Groningen te zien zijn en waarbij de Groninger orgels een belangrijke plaats innemen. In het Kloostermuseum in Aduard wordt onder de titel Ritmiek van klank en stilte in en rondom het klooster van Aduard aandacht besteed aan de muziek die in middeleeuwse kloosters, ook in die van Groningen, heeft geklonken. De kloostergetijden, het gregoriaans en de orgels in de Middeleeuwen zijn de hoofdonderwerpen van de tentoonstelling. Orgelmakerij van der Putten BV zal met een aantal orgels present zijn, waaronder het befaamde Rutland-orgel, dat op dit moment in de kerk van Marsum staat. Dit orgel is een getrouwe reconstructie van een dertiende-eeuws instrument uit Engeland. Er is aandacht voor middeleeuwse muziekhandschriften uit Groningen.

De tweede tentoonstelling vindt plaats op het landgoed Verhildersum in Leens en draagt de titel Wereldlijke macht en kerkelijke pracht, verborgen rijkdom in Groningerland. In deze tentoonstelling wordt aandacht besteed aan het Groninger muziekleven en de cultuur van de zeventiende tot en met de twintigste eeuw, met name aan orgelbouw en orgelmuziek in de provincie Groningen. Aan de hand van vier historische personen wordt de ontwikkeling van dit onderwerp door de tijd heen belicht. De tentoonstellingen worden begeleid met twee interessante boekjes en Sietze de Vries heeft een cd vol gespeeld met orgels die in de Groninger borgen staan. Ook is het boek van Jaap Brouwer te koop over de fameuze organist van de Aa-Kerk in Groningen, Johan van Meurs.

Nadere informatie over het Hellums Paaspel:
http://www.abdijconcerten.nl/nw/Detail_nw.aspx?id=89
http://kloostermuseumaduard.nl/openingstijden-concert-21-april

Nadere informatie over de tentoonstellingen is te vinden op de websites van het Kloostermuseum Aduard en van het Landgoed Verhildersum Leens.   

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden