Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Symposium EredienstCreatief - 18 en 19 november 2016 Dominicanenklooster Huissen

‘Psalm bijt Mens’
Geraakt door de psalmen
in de eredienst

bedoeld voor predikanten, voorgangers, kerkelijk werkers, musici, zangleiders en andere geïnteresseerden

Wat kunnen we met de psalmen in de kerkdienst of samenkomst? Over die vraag organiseert EredienstCreatief dit najaar – vrijdag 18 en zaterdag 19 november - een tweedaags symposium, met theorie en veel praktijk.
Psalmen zijn geliefd en verguisd, maar de kracht van de psalmen overtuigt en ontroert iedereen die ermee kennismaakt. De eeuwen door hebben ze hun vaste plek gehad in de erediensten. Toch zijn vandaag veel kerken en christenen er verlegen mee. Soms voelen ze echt als liederen van vroeger en blijkt het lastig de link te leggen naar vandaag. Komt dat misschien door een traditionele vorm? Andere christenen zingen geen psalmen meer in de kerk, en toch ontdekken ze de diepte van deze Bijbelse liedbundel. Zeker nu er – naast de berijmde psalmen op melodieën uit de zestiende eeuw - ook vele nieuwe vormen van psalmen beschikbaar zijn.
Een psalm vertolkt de diepe dalen en grote hoogten van mensen, in hun relatie met elkaar en met God. Met psalmen kun je bidden, klagen, lofprijzen, danken en radeloos of boos zijn. Een psalm kan helpen om– in de relatie met God - te verwoorden hoe je op dit moment voelt, zonder dat je je beter of anders hoeft voor te doen.
Hoe kunnen deze Psalmen een plaats krijgen in het verhaal van een dienst, in een veelkleurige kerk, binnen of buiten de kerkmuren? Op het symposium zullen we het dan vooral ook hebben over de lastige en tegendraadse teksten in de psalmen – de teksten die bijten, schuren maar ook bevrijden.
Op het symposium worden theorie en praktijk met elkaar verbonden in vieringen, lezingen, workshops en ontmoeting. Er is ruimte voor creativiteit en experiment, zonder de kracht van eenvoud uit het oog te verliezen. De praktijk van de eigen kerk en gemeente komt volop aan de orde. Hoofdspreker is Matthew Jacoby, theoloog en voorman van de Australische muziekgroep Sons of Korah. Verdere medewerking van o.a. Roel Bosch, Henk Jongerius, Marten Kamminga, Sergei Visser, Henk Pietersma, Erik Asscher, Wouter Nieuwenhuizen, Kees van Setten en Frank den Bakker.

Voor meer informatie en aanmelding zie www.eredienstcreatief.nl

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden