Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Driedaagse cursus – Academie Muziek & Theologie

Driedaagse cursus – Academie Muziek & Theologie Foto: Sarah Noltner

In februari en maart 2019 organiseert de Academie Muziek & Theologie voor de tweede keer een driedaagse cursus voor (leidinggevende) muzikanten en zangers in de christelijke gemeente. Tijdens deze cursus verdiepen zij zich in (theologische) achtergronden van muziek en werken aan praktische muzikale en liturgische vaardigheden.

Er is de afgelopen eeuw veel veranderd in de kerk en de kerkmuziek. Er zijn veel nieuwe ‘liedculturen’ ontstaan, er is een veelheid aan muzikale vormen en mogelijkheden. Gemeenteleden worden ook meer betrokken bij de eredienst, bijvoorbeeld door in een muziekgroep mee te spelen.
Dit roept ook vragen op: Hoe ga je om met die vernieuwingen? Wat is de rol van muziek in een viering? Wat is de taak van de muzikant/zanger ten opzichte van de predikant? Hoe kunnen zij elkaar beter begrijpen en de diensten samen vormgeven?

Met de drie cursusdagen in februari en maart biedt de Academie Muziek en Theologie (leidinggevende) muzikanten in de kerken en gemeenten de kans om zich verder te ontwikkelen in dit speelveld. Er komen uiteenlopende onderwerpen aan bod die deel uitmaken van een groter curriculum dat nog in ontwikkeling is. Cursisten leren omgaan met verschillende liedculturen, oefenen praktische muzikale vaardigheden en krijgen meer inzicht in de theologie van muziek.
Tijdens de cursus ontwikkelt men nieuwe kennis en vaardigheden op het gebied van muziek en liturgie. Daarnaast wil ze ook een ontmoetingsplaats zijn voor muzikanten met een uiteenlopende (kerkelijke en muzikale) achtergrond.
Docenten zijn onder meer Frank den Bakker, Roel Bosch, Jaco Mulder, Wim Ruessink, Kees van Setten en Bart Visser. Samen vertegenwoordigen zij een veelheid aan kerkelijke culturen en muzikale voorkeuren en kijken er naar uit hun ervaring te delen.

Kijk voor meer informatie, de cursusdata en aanmelden op https://academie-mt.nl/

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden