Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Cantates Jan Zwart integraal vastgelegd

Jan Zwart (midden voor) en het kerkkoor van de Hersteld Evangelisch-Lutherse Kerk te Amsterdam Jan Zwart (midden voor) en het kerkkoor van de Hersteld Evangelisch-Lutherse Kerk te Amsterdam Collectie Nederlands Muziek Instituut

Donateurs gezocht voor cd-project met vocale kerkmuziek van Jan Zwart

Jan Zwart (1877-1937) verwierf met zijn orgelconcerten, die via de radio uitgezonden werden,  grote bekendheid binnen protestantse kringen. Vanuit de Hersteld Evangelisch-Lutherse Kerk aan de Kloveniersburgwal bespeelde hij negentig minuten lang ‘zijn’ Strümphler-orgel en wist hij velen te boeien met zijn spel. Vanaf 1898 mocht Zwart zich de vaste bespeler noemen van dit instrument. Toen hij in 1907 een kerkkoor oprichtte, werd Zwart feitelijk de eerste cantor-organist van Nederland.
Voor dit kerkkoor componeerde Jan Zwart veel cantates en motetten, en ook zogenaamde cantus firmus-zettingen, die hij als contrabeweging introduceerde op de (in opkomst zijnde) ritmische samenzang. Deze werken zijn, op een enkele uitzondering na, veelal na de dood van Zwart in juli 1937 in de vergetelheid geraakt.

cd-project
Daniel Rouwkema (1974), componist en cantor van de Haagse Kloosterkerk, heeft in de afgelopen twee jaar het vocale oeuvre van Zwart, dat in Nederlands Muziek Instituut bewaard wordt, geïnventariseerd en gedigitaliseerd. Tijdens deze werkzaamheden kwam hij op het idee om deze vocale composities met een (semi-)professioneel koor en andere professionele musici op cd vast te leggen. Zo kan ook dit deel van Zwarts werken toegankelijk worden voor een breed publiek. Bovendien wordt een beeld geschetst van Jan Zwart als cantor.
De eerste cd (van vier) met advents- en kerstmuziek zal in juli aanstaande opgenomen worden worden in de Evangelisch Lutherse Kerk van Den Haag). Uitvoerenden zijn het kamerkoor Canticum Groninghae o.l.v. Daniel Rouwkema, organist Jan Hage, het Haags Matrozen Koor, orkest Collegium Delft en diverse vocale solisten.

Crowdfunding
Om dit project te realiseren is Rouwkema een crowdfunding gestart. Op de website van voor de kunst is een korte film te zien, waarop Daniel vanaf de speeltafel van het pas gerestaureerde Timpe-orgel in de Groningse Nieuwe Kerk uitlegt waarvoor de gelden gebruikt gaan worden.

Meer info

Donateur worden

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden