Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Gregoriaans Festival - 9 juni in Den Bosch

Op zaterdag 9 juni vindt in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch de Dag van het Nederlands Gregoriaans Festival plaats. Deze dag staat helemaal in het teken van het 700-jarig bestaan van de Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, gevestigd in het oude Zwanenbroedershuis dat zich in deze stad bevindt.
Om 10.30 uur vindt in de Grote Kerk de feestelijke opening plaats met een improvisatie op de gregoriaanse sequentia Planctus Cygni (het gezang van de zwaan) door sopraan Daniëlle Sluimers en organist Jamie de Goei.
Daarna volgt de schola-estafette, waarin diverse schola’s uit Nederland – steeds op een andere plek opgesteld – in de Grote Kerk een kort optreden verzorgen. Ze zingen daarbij ook enkele werken uit het Alamire-codex dat zich bevindt in het Zwanenbroedershuis en die speciaal voor deze gelegenheid zijn getranscribeerd door musicoloog en classicus Marcel Zijlstra.
Jan Janovcik zal aansluitend in de Muzerije een lezing verzorgen over de koorboeken van het Zwanenbroedershuis.
Bovenstaande activiteiten zijn gratis te bezoeken. (voor de lezing in de Muzerije zal u om een vrijwillige bijdrage gevraagd worden)

Om 16.00 uur sluit de dag af met een optreden door Collegium Vocale Eindhoven o.l.v. Ruud Huijbrechts. Hoogtepunt van dit concert én van deze dag is de wereldpremière van Planctus Cygni voor koor, sopraansolist en duduk van de Nederlandse componist Gerard Beljon, geschreven in opdracht van het Nederlands Gregoriaans Festival. De latijnse tekst en de melodie ‘Planctus Cygni’ stammen uit circa 800 na Christus en bezingen de lotgevallen van een zwaan die de weg kwijtraakt, op zee terechtkomt, bijna verdrinkt maar op het laatste moment het licht van de dageraad ziet en terug aan land kan komen. Deze tekst sprak Beljon aan omdat hij hierin een parallel ziet met de actuele vluchtelingencrises.

Voor kaartverkoop (€16,00 pp / tot 18 jaar gratis!) zie: stuur hiervoor een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of bel met: 06-12337956
Toegangsbewijzen zijn ook op de dag zelf aan de kerk te koop.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden