Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Presentatie kerkmuziek-cd Willem Blonk

Op zondag 19 november a.s. zal in Kerkelijke Centrum Open Hof Ommoord te Rotterdam de nieuwe cd van de Stichting Nieuwe Kerkmuziek worden gepresenteerd: ‘Vocale kerkmuziek’ van Willem Blonk. De cd is de zevende in een serie cd’s waarop steeds kerkmuziek van één componist wordt gepresenteerd. Eerder waren dat Kees van Eersel, Daniel Rouwkema, Jaco van Leeuwen, Richard Vos, Dirk Zwart en Aart de Kort.

Willem Blonk (1956) is sinds begin jaren ’80 kerkmusicus in de Open Hof in Rotterdam-Ommoord. Daar organiseerde hij gaandeweg een bloeiend muziekleven met uiteenlopende concerten en muzikale projecten, en bouwde hij een levendige kerkmuzikale praktijk op met diverse cantorijen (kinderen, jongeren, volwassenen), waar mogelijk ook met inzet van allerhande muziekinstrumenten. Behalve door enthousiasme wordt Blonks muzikale arbeid gekenmerkt door veelzijdigheid: breed muzikaal geschoold (schoolmuziek, kerkmuziek, orgel, directie, zang, blokfluit, compositie) is hij werkzaam in de muzikale breedte: hij is zowel kerkmusicus en organist als dirigent van een kamerkoor, een oratoriumkoor en een ‘viswijvenkoor’. Hij leidt even gemakkelijk een uitvoering van de Messiah als van een hedendaagse musical, arrangeert even gemakkelijk een popsong als hij muziek van Buxtehude speelt, maar interesseert zich ook voor hedendaagse, modern-klassieke muziek, waarvan de invloed in zijn eigen muziek te horen is.
Hij schreef in de loop der jaren een grote hoeveelheid nieuwe, eigentijdse muziek voor kinderen, jongeren en volwassenen. Veel ervan verscheen in kerkmuzikale publicaties en bundels. In het Nieuwe Liedboek uit 2013 staan zeven liederen van zijn hand. In zijn componeren heeft Willem Blonk duidelijk een eigen stijl ontwikkeld, die gekenmerkt wordt door een gematigd-moderne, soms eigenzinnige harmonische kleur, terwijl hij vooral in ritmisch opzicht hogere eisen aan de uitvoerenden stelt dan de meeste kerkmuziek dat doet. Curieus is dat zijn niet altijd even gemakkelijke muziek, die op de cd wordt uitgevoerd door een kleinkoor van professionele zangers, allemaal ooit is geschreven èn uitgevoerd door zijn eigen cantorij(en).

De cd is op 19 november met korting te koop. Daarna kan de cd aangeschaft worden via de website van de Stichting Nieuwe Kerkmuziek: www.kerkmuziek.nu.

Aan het presentatieconcert wordt meegewerkt door het kleinkoor dat de cd-opnames maakte, de Open Hof Cantorij, enkele kinderen van de kindercantorij, diverse instrumentalisten (viool, fluit, slagwerk), pianist Frank den Herder en organist Andries Stam. Dit alles onder leiding van componist Willem Blonk.

Toegang € 10,- (zonder cd) / € 20,- (inclusief cd).

aanvang: 19:30 uur
Adres: Kerkelijk Centrum Open Hof Ommoord, Hesseplaats 441, 3069 EA Rotterdam

Website: Stichting nieuwe Kerkmuziek

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden