Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Start Andriessen/De Klerk-festival op 15 september

Het is dit jaar 125 jaar geleden dat Hendrik Andriessen (1892-1981) en 100 jaar dat Albert de Klerk (1917-1998) in Haarlem werden geboren. Deze markante tijdgenoten zijn in meerdere opzichten belangrijke componisten en organisten geweest voor de Nederlandse muziekwereld.
Organisator Andriessen/De Klerk Stichting wil met een festival een zo breed mogelijk beeld geven van het zeer gevarieerde oeuvre van beide componisten en hun geestverwanten. Het festival vindt plaats van 15 september tot en met 3 oktober op diverse locaties in Haarlem.

Gevarieerde festivalprogrammering
Op het programma staan concerten met kamermuziek, oratoria, orgel- en koorwerken en  liederen van beide componisten en tijdgenoten, uitgevoerd door musici uit binnen- en buitenland, diverse Haarlemse koren en organisten. Er zijn workshops voor, en presentaties door studenten van de verschillende Nederlandse muziekvakopleidingen. Museum Haarlem besteedt aandacht aan het leven van beide componisten in de speciale tentoonstelling Toondichters uit Haarlem. Er is een speciaal festivalboek samengesteld (auteur Willem Jan Cevaal) met daarin twee cd’s met historische opnamen van Andriessen en De Klerk.

Wereldpremière orgelwerk Louis Andriessen
De Andriessen/De Klerk Stichting heeft componist Louis Andriessen gevraagd voor het festival een orgelwerk te componeren. In tegenstelling tot zijn vader speelde het orgel tijdens zijn lange carrière geen grote rol. De herdenking van de 125e geboortedag van Hendrik vormde een mooie aanleiding voor Louis om zijn vader te eren met een compositie voor orgel solo. De wereldpremière van zijn eerste orgelwerk, getiteld ‘De goddelijke routine’, vindt plaats op 16 september tijdens het openingsconcert in de Kathedrale Basiliek St.-Bavo te Haarlem. Tijdens het festival wordt het werk nog twee keer uitgevoerd op verschillende orgels in Haarlem.

Theaterpremière De Spiegel uit Venetië
Ter gelegenheid van het Andriessen/De Klerk Festival 2017 komt de Haarlemse Opera i.s.m. het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen met de theaterpremière van de opera ‘De Spiegel uit Venetië’. Hendrik Andriessen schreef deze komische eenakter in de jaren 1963/1964 voor het ensemble van de Nederlandse Opera op een libretto van de bekende Nederlandse schijfster en historica Hélène Nolthenius (1920-2000). In 1967 zond de KRO dit ‘muzikale tafereel’ uit op tv. Het speelt zich af rond de Muiderkring in 1630 en was daarom opgenomen op het Muiderslot. Daarna is de opera nog wel concertant uitgevoerd maar niet meer in zijn complete vorm te zien geweest. Het werk wordt, in regie van Albert Bonnema, op 26 en 27 september uitgevoerd in de Stadsschouwburg Haarlem. Andrew Wise dirigeert het Holland Symfonie Orkest. Solisten zijn master studenten en oud-studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen alsmede twee jonge Nederlandse zangers.
Voor de pauze verzorgt Paul Haenen als Margreet Dolman en als De Rampenvrouw een programma met aan de vleugel componist Willem Jeths.

Meer info: www.andriessendeklerkfestival.nl

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden