Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Stadspenning voor organist, klavecinist en dirigent Jan van der Linden

Jan van der Linden (l) en wethouder Joris Wijsmuller (r) Jan van der Linden (l) en wethouder Joris Wijsmuller (r) Foto: Pieter Baak

De bekende Haagse organist, klavecinist en dirigent Jan van der Linden (77) heeft zondag 18 juni 2017 tijdens een concert in de Abdijkerk te Den Haag-Loosduinen onder grote belangstelling de Haagse stadspenning ontvangen uit handen van de Haagse wethouder voor cultuur, Joris Wijsmuller. Van der Lindens vele activiteiten in Den Haag in de afgelopen decennia op muzikaal gebied vormden daarvoor de reden.

Een belangrijke component van deze muzikale activiteiten was de reeks ‘Avondmuzieken’, in 1992 door hem gestart samen met zijn Ensemble Festoen in de Haagse Bethlehemkerk, waar hij destijds organist was. Door reorganisatie en kerksluitingen is de serie meerdere keren verhuisd. Na de Bethlehemkerk volgde vanaf 1995 de Pauluskerk, die in 2002 helaas werd gesloten. De Avondmuziek ging verder in de Bergkerk en vanaf 2006 in de Thomaskerk.

Helaas werd ook de Thomaskerk in 2013 gesloten. De predikant van die kerk, ds Tielkemeijer, heeft zich er toen voor ingezet dat de serie verder kon gaan in de Abdijkerk. In deze prachtige kerk is de serie gastvrij ontvangen door de Arie Molenkamp Stichting. Vanaf 1992 tot nu is de serie onafgebroken doorgegaan. Het gaf de spelers en zangers veel voldoening, maar het werd ook steeds een grotere inspanning en daarom is in goed overleg besloten deze reeks na ruim 25 jaar te beëindigen.

De belangstelling voor deze concerten was altijd uitstekend en bij dit laatste concert was geen stoel onbezet. Jan van der Linden was onder meer organist van de Bethelkerk (Händellaan), Goede Vrijdagkerk, Wilhelminakerk, Bethlehemkerk en Pauluskerk in de Hofstad.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden