Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Kerkliedwiki wijst de weg

Kerkliedwiki.nl Kerkliedwiki.nl

De informatieve website over kerkliederen, www.kerkliedwiki.nl, is sinds half maart uitgebreid met een enorme hoeveelheid verwijzingen naar orgelliteratuur, begeleidingen en koorzettingen bij de liederen uit het Liedboek-2013.
Ronald van Drunen stak gedurende een jaar veel vrije tijd in het verzamelen van alle bronnen met bladmuziek, passend bij de melodieën van de liederen uit het Liedboek-2013. Dat leidde tot een enorme collectie met duizenden verwijzingen naar vindplaatsen.
Vaak zijn de beter bekende bundels al beschikbaar in de eigen bibliotheek van organisten en koordirigenten, maar nu zijn die op praktische wijze ontsloten per lied en melodie. Ook minder bekende begeleidingen en koorstukken zijn nu eenvoudig te vinden, bijvoorbeeld in het repertoire van buitenlandse uitgevers van bladmuziek. Dat is vooral erg handig voor de talloze melodieën van buitenlandse oorsprong in het Liedboek. Bovendien zijn de namen van de uitgevers en de gegevens van elke uitgave erbij opgenomen, zodat bestellen van partituren eenvoudiger wordt.
Daarnaast bevat de Kerkliedwiki verwijzingen naar de vindplaatsen van gratis materiaal op internet. De zoekingang is eenvoudig via het betreffende lied: de gebruiker tikt in het zoekvak de beginregel in. In de informatiebox rechts per lied staat dan een link naar de pagina met informatie over de melodie. In de linkerkolom op de Kerkliedwiki staat een link naar het register met alle melodieën. Dat is een goed hulpmiddel voor wie wel de naam van gezochte melodie kent, maar niet precies de beginregel van het lied weet.

Ronald van Drunen liet zich inspireren door de bundel die Liuwe Tamminga in 1984 samenstelde met orgelliteratuur bij de gezangen van het Liedboek voor de kerken. Van Drunen: ‘In deze tijd is zo’n bundel eigenlijk niet meer de meest optimale vorm. De informatie aanbieden op een online medium als de Kerkliedwiki is een veel betere optie. Hier is de informatie voor iedereen toegankelijk en snel bereikbaar, ook voor wie zoekt via Google.’
De Kerkliedwiki is een initiatief van Stichting Kerkmuziek Netwerk uit Leusden. De website bevat achtergrondinformatie en luistervoorbeelden van kerkliederen uit alle gangbare liedbundels. Via ingebouwde semantische zoekroutines kan de gebruiker liederen zoeken op allerlei criteria en combinaties daarvan. De gratis toegankelijke website wordt geheel gevuld en onderhouden door een groep vrijwilligers met kennis van kerkliederen en ict.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden