Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Presentatie biografie oud-Domcantor Maarten Kooy

Op vrijdag 19 mei 2017 wordt in de Domkerk van Utrecht de biografie 'Alles voor de Muziek' – Leven en werk van Maarten Kooy (1927-2013). De biografie is geschreven door de musicologe Mieke Breij (1959), archivaris aan Het Utrechts Archief. Vanaf 1972 maakte zij als bezoeker de opbouw van de kerkmuziek in de Domkerk mee. Vervolgens was zij van 1981 tot 2012  de musicologische en organisatorische rechterhand van Maarten Kooy.

Maarten Willem Kooy (1927-2013) was een markante persoonlijkheid en tientallen jaren één van de boegbeelden van de twintigste-eeuwse kerkmuzikale vernieuwingsbeweging in de Nederlandse Hervormde Kerk. Kort na de Tweede Wereldoorlog besloot hij zijn viool ‘aan de wilgen te hangen’ en zijn leven in dienst te stellen van de protestantse kerkmuziek. Hoe kwam deze negentienjarige gereformeerde jongeman uit Haarlem tot dit besluit? Wat waren zijn inspiratiebronnen? Welke invloed had zijn jong overleden vriend Dolf Hendrikse (1922-1963), die hij zijn inspirator noemde, op de ontwikkeling van zijn idealen ten aanzien van de kerkmuziek? Hoe en met wie heeft Maarten Kooy getracht zijn idealen te verwezenlijken?

Deze biografie, die veel ongepubliceerde foto's bevat, vormt de neerslag van een speurtocht naar de achtergronden van een musicus die met zijn enthousiasme en bevlogenheid talloze zangers, musici, theologen, gemeenteleden, concertbezoekers en cursisten heeft geïnspireerd en muzikale ervaringen bezorgde, waaraan zij nog altijd warme herinneringen bewaren. Met dit boek, dat tevens een tijdsbeeld wil geven, zijn nog niet eerder beschreven facetten in de ontwikkeling van de protestantse kerkmuziek sedert de Tweede Wereldoorlog vastgelegd.

Aan presentatiebijkomst, die om 16.00 uur begint (ontvangst vanaf 15.30 uur) wordt medewerking verleend door de Domcantorij onder leiding van Remco de Graas, Domorganist Jan Hage en ds. Hans Kronenburg.

Informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: www.miekebreij.nl

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Activiteiten- & concertagenda

In de activiteitenagenda worden evenementen vermeld
waarover een nieuwsbericht op deze site geplaatst is.

Het aankondigen van concerten op www.hetorgel.nl kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van de digitale KVOK-nieuwsbrief NotaBene en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden