Nieuws uit de wereld van orgel en kerkmuziek

Volg het nieuws ook op:

Concert met muziek van Willem Vogel

Willem Vogel Willem Vogel

Op zaterdag 22 april is er om 16.00 uur een concert gewijd aan werken van de kerkmusicus en componist Willem Vogel (1920-2010). Dit concert vindt plaats in de Kloosterkerk in Den Haag, is vrij toegankelijk, en markeert de overdracht van het archief van Willem Vogel aan het Nederlands Muziek Instituut/Haags Gemeentearchief.

Het concert wordt gegeven door het Wassenaars Kamerkoor o.l.v. Geerten van de Wetering en Harmen Trimp (orgel), Elena van Slogteren (sopraan) en Jelle Leistra (tenor). Op het programma staan vocale werken: koormuziek, liederen voor sopraan met orgelbegeleiding, en orgelmuziek.

Willem Vogel was een allround kerkmusicus die actief was als organist, cantor en componist. Hij was organist en cantor in Amstelveen, en in Amsterdam van de Nieuwezijds Kapel en van de Oude Kerk. In die laatste kerk was hij zelfs tot 2000 organist.

De composities van Vogel bestaan voor het overgrote deel uit kerkmuziek. Veel van zijn orgelmuziek heeft het kerklied als grondslag. Zijn koormuziek is grotendeels geschreven voor liturgisch gebruik, met Bijbelteksten of kerkliederen als uitgangspunt. Ook componeerde hij talrijke melodieën voor kerkliederen. Die kwamen in allerlei zangbundels terecht, maar de meeste kerkgangers zullen Vogels melodieën vooral kennen uit het Liedboek voor de Kerken (1973) en het Liedboek - Zingen en bidden in huis en kerk (2013).

Tijdens de bijeenkomst wordt gesproken door Sytze de Vries, die als dichter en als predikant van de Oude Kerk in Amsterdam veel met Vogel samenwerkte, en door Christiaan Winter, die als cantor lange tijd in de Oude Kerk met hem samenwerkte en hem daar ook opvolgde.

Tijdens het concert in de Kloosterkerk worden onder andere de volgende werken van Willem Vogel uitgevoerd: Bijbelse opera ‘David en Goliath’ (eigenlijk een mini-opera), Magnificat, liederen voor sopraan en orgel, Evangeliemotetten voor Epifaniëntijd, Palmzondag en Pasen. Orgelwerken: triosonatine, Valeriussuite en Toccata psalm 150.

Submit to FacebookSubmit to Twitter

Tip de redactie

Heeft u zelf een nieuwtje? Geef het door aan onze redactie en wellicht plaatsen wij het op de website.

Tip de redactie

Concertagenda

Het aankondigen van concerten kost
€ 2 per concert. Voor dat bedrag worden uw concerten opgenomen
in de agenda van deze nieuwssite,
de digitale KVOK-nieuwsbrief en
de ZomerAgenda (juni t/m september).

Concerten aanmelden